Deze lasagne met vergeten groenten en drie kazen is ontstaan toen ik met de gedachte speelde eens lasagne te combineren met groenten als pastinaak, pompoen en rode bieten. Het zoetige van de groenten en ricotta combineert geweldig met de cheddar en de grana padano.
De bechamèlsaus maakt het gerecht tot echte winterse comfort food. Kijk voor meer lasagne recepten eens hier.
voor twee personen heb je nodig:
6 vellen verse lasagne (koelvak)
Voor de groenten:
2 el olijfolie
1 ui
1 teen knoflook
200 g hele rode biet (koelvak of vacuum verpakt)
150 g pastinaak
150 g pompoen
aromat of wat groentebouillon verkruimeld maar niet teveel
2 takjes tijm geritst
voor de bechamelsaus:
25 g roomboter
25 g bloem
350 ml koude halfvolle melk
zout en peper
nootmuskaat vers geraspt
voor de kaas:
100 g ricotta
100 g cheddar kaas (wit of oranje) geraspt
50 g grana padano geraspt
ovenschaal van een niet al te groot formaat
boter om in te vetten
bereiding groenten: snipper de ui, en pers de knoflook. Snijd de biet in blokjes en schil de pastinaak met een dunschiller. Schil de flespompoen en verwijder het binnenste hooi. Snijd ook de pompoen in stukjes.
Verhit de olie in een anti-aanbakpan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende twee minuten. Voeg er de groenten bij en de tijm. Bak op hoog vuur gaar en breng op smaak met wat aromat of bouillonpoeder.
Zet het vuur uit en ga verder met de bechamèlsaus.
bereiding bechamèlsaus: laat in een steelpan de boter smelten en doe er de bloem bij (roux). Laat al roerend met een kleine garde de roux garen gedurende vijf minuten op laag vuur. Voeg er in een keer de koude !! melk bij en zet het vuur hoog. Blijf roeren met de garde tot de saus begint in te dikken. Pak nu een houten lepel en roer hiermee alle roux langs de randen ook mee. Wanneer de saus klaar is breng je deze op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat.
bereiding lasagne: vet de ovenschaal dik in met boter. Leg twee verse lasagnebladen elkaar overlappend in de schaal. Schep hierop de helft van de groenten. Leg er wat schepjes ricotta op, en lepel hier wat bechamelsaus over.
Je moet wel 2/3 van de bechamèlsaus overhouden voor de topping.
Verdeel daar 1/3 van de cheddarkaas over. Leg hier weer twee lasagnebladen op die elkaar overlappen.
Hier verdeel je weer 1/3 van de groenten over, met de rest van de ricotta. Lepel hier wat bechamelsaus over met 1/3 van de cheddarkaas.
Nu volgt de laatste laag van twee vellen verse lasagne. Hierop komt de rest van de bechamèlsaus, wat je over de lasagnevellen spreid. De rest van de cheddar en grana padano kaas verdeel je over de topping. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Plaats de schaal lasagne een half uur in een oven van 200 graden.