koude pure chocoladesaus

Koude chocoladesaus van pure chocolade

Koude chocoladesaus van pure chocolade koud serveren levert vaak problemen op. Of de intense chocoladesmaak gaat verloren, óf hij blijft hoe dan ook te dik. Een alternatief die wordt geboden is er flink meer slagroom aan toe te voegen. Dit gaat ten koste van de chocolade, en de saus wordt ook nog eens een keer moddervet. Of er wordt in plaats van pure chocolade cacao gebruikt, wat het er ook niet lekkerder op maakt.

Nu wil het geval dat manlief op een kookclub zit bij een bakker met een eigen bakkerij, met gebak en alles erop en eraan. Dus had ik gevraagd om deze beste meneer mijn nood uit te leggen. Zijn antwoord was; “Gebruik bittere chocolade, met een cacaogehalte van minstens 75 %.
Voeg bij het smelten van de saus een lepel glucosesiroop of een lepel honing toe, en verder slagroom zoals je gewend bent. Maar glucosesiroop schijnt enorm ongezond te zijn, dus ik ging liever voor honing.

Mijn idee was om er in plaats van slagroom halfvolle melk voor te gebruiken, daar wordt het ook minder dik van. Het resultaat werd een heerlijke koude chocoladesaus met een echt intense pure chocoladesmaak.
Dus ik ben apetrots, en wat ik vooral geweldig vind, is dat jullie zo een makkie hebben aan dit prachtige dessert.
Een win-win-situatie dus voor ons allebei, ik zou zeggen, ga dit vooral maken met de kerst. En laat me daarna vooral weten wat je er van vond. Onderstaand dessert maakte ik met deze chocoladesaus, onderdeel van het ‘Kerstmenu op zijn Toscaans met een twist’ 

voor de pure chocoladesaus:
80 g pure chocolade (minimaal 75 % cacao)
8 el halfvolle melk
1 el honing
optioneel: 1 à 2 el slagroom

(voor)bereiding pure chocoladesaus, kan dag van tevoren:
Smelt de pure chocolade in stukken in de melk en honing ‘au bain Marie’ in een roestvrij stalen kommetje, wat mooi op een klein pannetje past.
Zonder dat deze er in zakt (de bodem van het kommetje mag het water niet raken).
Roer dit door met een kleine houten lepel. Wanneer de chocolade gesmolten is, zet dan de kom met chocoladesaus in een bak koud water en koel al roerend terug. Vind je de saus toch te dik, roer er dan nog wat melk door. Zet afgedekt koud weg.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.