Met mijn vijf-gangen-tellende ‘Toscaans Kerstmenu met een twist’ denk ik dat ik jullie een makkelijk te bereiden kerstmenu kan bieden. Stress in de keuken is voor niemand leuk, niet voor de gastvrouw/ heer en niet voor de gasten. Voor Vegatopia heb ik het vegetarische vijf-gangen-kerstmenu ‘Fusion Italiaans’ geschreven. Ook voor mijn eigen website blijf ik hardnekkig in Italiaanse sferen.
Dit is net als ’Fusion Italiaans’ een vrij makkelijk te maken kerstmenu. Bovendien ruim van te voren voor te bereiden wat je een hoop kerststress zal gaan schelen. Vind je het menu ondanks de kleine porties toch te uitgebreid? Dan kun je er voor kiezen óf voor de ‘Saltimbocca van zeewolffilet met Toscaanse soffrito’ te gaan. Of voor de ‘Verse penne met gemengde paddestoelen, truffelsaus en gefrituurde salie’
Rucola/ courgette-soep met kruidenroomkaas
Voor deze rucola/ courgette-soep met kruidenkaas heb ik zowel courgette als rucola gebruikt. De combinatie met kruidenroomkaas maakt het op een heerlijke manier lekker hartig. Neem in plaats van de boursin gerust een andere kruiden-roomkaas wanneer je dat lekker lijkt.
Ook deze soep is van A tot Z helemaal voor te bereiden en kan een dag van tevoren worden bereid.
nodig voor vier personen:
2 el olijfolie
1 ui
2 teen knoflook
500 g courgette
75 g rucola
75 g kruidenroomkaas (Boursin)
500 ml groentenbouillon
4 niet al te grote soepkommetjes
(voor)bereiding:
Snipper de ui en pers de knoflook uit en fruit in een kleine braadpan de ui en de knoflook glazig gedurende twee minuten. Snijd de courgette in stukken en fruit deze mee gedurende vijf minuten. Voeg er de bouillon aan toe en de kruidenroomkaas en laat vijf minuten zachtjes koken. Pureer de soep samen met de rucola met een staafmixer maar het liefst nog in een keukenblender om het mooi egaal groen te krijgen.
serveren:
Neem vier mooie kleine kommetjes en giet er kokend water in om voor te verwarmen. Giet het water eruit en schenk er de soep in, alhoewel je waarschijnlijk over gaat houden.
Trek een mooi streepje van kookroom in de soep en garneer met wat rucola
Groentetaartje met ricotta en parrano-kaas
Om in Italiaanse sferen te blijven maakte ik groentetaartjes met ricotta en Parrano-kaas. Ze zijn erg makkelijk te maken, en al in de ochtend voor te bereiden. Het is een erg lekker en licht tussengerecht, en bovendien een plaatje om te zien.
voor vier personen heb je nodig:
voor de groenten:
150 g wortel
150 g paprika
150 g courgette
70 g rode ui
1 teentje knoflook
1 tak rozemarijn
1 tak tijm
2 el olijfolie
voor het ricotta-mengsel:
180 g ricotta
3 eieren
75 g zelf geraspte paranokaas (lidl) of neem een andere Italiaanse harde kaas zoals Parmezaan of Manchego
aromat en peper
1 vel bakpapier
roomboter voor het invetten
4 kleine ramequins: 10 cm doorsnee 4 tot 6 cm hoog (zie foto)
voor de garnering:
4 mooie takjes tijm
(voor)bereiding groenten:
Snijd de wortel, paprika en courgette in kleine blokjes, snipper de ui klein en pers de knoflook uit. Fruit dit gedurende vijf minuten in een anti-aanbakpan in de olijfolie samen met de tak tijm en rozemarijn. Breng op smaak met wat aromat. Laat wat afkoelen.
(voor)bereiding ricotta-mengsel:
Klop met een garde de ricotta, de eieren en de kaas door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Schep er de afgekoelde groentemengsel er doorheen. Zet even weg.
(voor)bereiding ovenschaaltjes:
Knip uit het bakpapier rondjes ter grootte van de bodem van de schaaltjes. Vet de schaaltjes dik in met boter (je wilt niet dat de taartjes er niet heel uitkomen, dat dik invetten is erg belangrijk, net als de bodem van bakpapier)
Leg er dan de bakpapiertjes in en vet deze ook dik in.
Verdeel de vulling over de schaaltjes en dek af met plastic folie en zet koel weg tot gebruik.
moment suprème bereiding:
Haal de plastic folietjes van de taartjes en plaats ze in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende een half uur. Voel of ze stevig genoeg zijn met je vinger. Zet ze anders nog vijf minuten terug.
serveren:
zet vier mooie bordjes klaar. Snijd de randen rond de taartjes voorzichtig los van de rand om de taartjes er mooi uit te krijgen. Plaats een bordje over een schaaltje heen, draai om (met ovenwanten aan) en schud het taartje voorzichtig uit de vorm op het bordje.
Doe dit zo bij alle vier de taartjes en garneer met de takjes tijm
Verse penne met gemengde paddestoelen, truffelsaus en gefrituurde salie
Het is in dit gerecht het lekkerst om verse penne te nemen, en de kaas bij een plaatselijke kaasboer te kopen. Je kunt bij de AH ook truffeltapenade krijgen, maar neem dan wel de duurdere versie. Dit vanwege de hogere concentratie truffel. Ik adviseer om deze truffeltapenade te bestellen. Deze wordt ook in restaurants gebruikt, en door de klanten erg enthousiast op gereageerd.
(Nee, dit is geen gesponsord artikel) en voor 12,50 een redelijke prijs, met kerst is het wel fijn om met goede producten te werken. Maar vind je dat toch te duur, dan kun je een goedkoper alternatief bij de AH kopen, en die is ook prima.
nodig voor vier personen:
25 g roomboter
300 g paddestoelenmix
zout & peper
80 g truffeltapenade (de duurdere soort, ah of delicatessenwinkel)
2 el slagroom
50 g geschaafde of geraspte parranokaas of parmezaan
200 g verse penne (koelvak AH)
voor de gefrituurde salie:
24 blaadjes verse salie
4 el olijfolie
1 velletje keukenrol
optioneel:
keukenpincet
!! Verwarm vier diepe borden in een oven van 80 graden, of giet kokend water in de borden
(voor)bereiding paddestoelen:
borstel de paddestoelen af met een borsteltje (nooit paddestoelen wassen onder de kraan)
Kook vast water voor de penne.
bereiding gefrituurde salie:
verhit de olie in een klein anti-aanbakpannetje en frituur er de blaadjes salie in gedurende een paar seconden. Haal eruit met een keukenpincet of twee lepels. Laat ze uitdruipen op een velletje keukenrol. Geeft niet dat ze afkoelen.
bereiding truffelsaus:
Verhit de boter in een anti-aanbakpan en bak hierin de paddestoelen gedurende twee minuten met wat peper en zout kort om ze beetgaar te houden. Laat in een ander pannetje de truffeltapenade smelten en doe er de slagroom bij. Intussen is dit de tijd om de pasta te koken.
bereiding pasta:
Kook de penne al dente, zoals op de verpakking aangegeven.
serveren:
Giet de gare pasta af, doe terug in de pan en meng op het vuur met de truffelsaus. Schep de pasta over de hete borden. Verdeel daar de pas gebakken paddestoelen over, steek er de gefrituurde salie tussen en verdeel er de geschaafde of geraspte kaas overheen.
Saltimbocca van zeewolffilet met Toscaanse soffrito
Saltimbocca is een specialiteit uit Italië, en dan met name de streek rondom Rome. Officieel bestaat saltimbocca uit lapjes kort gebakken kalfsvlees met salie en rauwe ham. Het bakvet wordt daarbij afgeblust met witte wijn.
Ik maakte saltimbocca van zeewolf-filet met Toscaanse soffrito, wat vroeger en nog steeds een basis vormde voor bijvoorbeeld bolognesesaus.
Ik bluste de saltimbocca af met Marsala, een Italiaanse dessertwijn, wat verkrijgbaar is in de meeste slijterijen.
De soffrito is helemaal voor te bereiden, en dat kan zelfs wel een dag van tevoren. Ideaal gerecht dus voor uitgebreidere menu’s.
Ook de vis kun je s’ochtends al zijn jasje van ham en salie omdoen, prikkertjes erin en voilà, klaar om te worden gebakken.
nodig voor vier personen:
voor de saltimbocca van zeewolf:
4 mooie dikke zeewolf-filets of kabeljauwfilets à 125 g
4 à 8 mooie plakken coburgerham (lidl)
12 grote blaadjes salie
8 cocktail-prikkers
1 dl marsala
25 g roomboter
2 el room
Soffrito:
250 g wortel
250 g bleekselderij
150 g rode ui
1 teen knoflook
1 tak rozemarijn
2 tak tijm
4 el extra vergine olijfolie
aromat (busje)
gemalen peper
(voor)bereiding soffrito:
Snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes, snipper de ui, en hak de knoflook. Fruit dit samen met de rozemarijn, de tijm en wat aromat in een anti-aanbakpan in de olijfolie, en maal er nog wat peper over. Laat dit zo twintig minuten zachtjes fruiten. Er wordt wat meer olijfolie gebruikt omdat dat belangrijk is voor de smaak. Het wordt heerlijk zoetig en krijgt een geweldige smaak door de rozemarijn en de tijm. Zet na stooftijd het vuur uit en zet afgedekt koel weg.
(voor)bereiding saltimbocca, kan in de ochtend:
Leg op een werkblad een à twee plakken coburgerham, in de breedte, elkaar iets overlappend. Leg er in de lengte in het midden van de ham, drie blaadjes salie schuin op. Leg daar de visfilet in de lengte op, zodat de salie mooi over de vis is verdeeld. Vouw de ham over de vis en steek vast met twee houten prikkers. (Vergeet straks niet aan je gasten te vertellen dat ze deze even verwijderen voor het eten)
Dek af met folie en zet koud weg.
!! verwarm vier mooie borden voor in een oven van 80 graden (daar kunnen borden tegen hoor, ook je prachtige servies)
bereiding saltimbocca:
Verhit de boter in een anti-wanbakpan en bak de vis vijf minuten aan iedere kant mooi bruin en iets krokant. De vis mag iets glazigs houden van binnen, dat maakt de vis lekker smeuïg. Wikkel de vis even in aluminiumfolie terwijl je de jus afblust met de Marsala. Laat een minuut inkoken en voeg er twee eetlepels slagroom aan toe. Breng eventueel op smaak met ietsje zout.
bereiding soffrito:
Terwijl je de saltimbocca maakt kun je de soffrito weer opwarmen tot heet.
serveren:
Verdeel de visfilets over de vier voorverwarmde borden. Schep er de soffrito langs en lepel de saus van Marsala over de vis.
Mini-ijstaartjes met pure chocoladesaus en witte chocolade/ muntsaus
Dit dessert heb ik maar liefst drie keer gemaakt voor het helemaal naar mijn zin was.
Dit kwam met name door de pure chocoladesaus, welke ik het liefst koud wilde gebruiken, maar chocoladesaus wat afkoelt gaat stollen.
Voor dit dessert is het belangrijk dat het ijs mooi blijft en niet wegsmelt onder een laag warme chocoladesaus, wat me dus twee keer overkwam, zelfs al was de saus iets afgekoeld.
Bij navraag bij een bakker zei deze dat je daarvoor chocolade moest gebruiken met een hoog cacao-gehalte, minstens 75 %, en er een lepel glucosesiroop of honing bij moest laten smelten. Ikzelf vond melk als alternatief voor slagroom ook wel een goed plan voor een mooie gladde chocoladesaus. Doordat hele pure chocolade minder suiker bevat wordt deze hierdoor niet te zoet.
Ik zou zeggen, maak dit van A tot Z voor te bereiden dessert, het is erg lekker, en ziet er prachtig uit. Wil je het helemaal perfect doen? Maak dan het ijs zelf, dit kan op deze manier zonder ijsmachine, hier het recept.
voor vier bodems:
95 g ongezouten pistachenootjes
40 g witte chocolade
100 g dadels
bakring ter grootte van 7/ 8 cm
stampertje om aan te stampen
1 vel bakpapier
voor de pure chocoladesaus:
80 g pure chocolade (minimaal 75 % cacao)
8 el halfvolle melk
1 el honing
optioneel: 1 à 2 el slagroom
voor de witte chocolade/ munt-saus
35 g witte chocolade
2 el slagroom
7 g munt daarvan de blaadjes (circa twee volle handen)
1 puntzak voor garnering
voor het ijs:
Chocolade-ijs, kaneelijs of vanille-roomijs óf zelfgemaakt ijs
extra:
4 kleine kopjes of schaaltjes van 7 cm bovenwijdte (zie foto)
4 velletjes plastic folie
garnering:
enkele mooie blaadjes munt
(voor)bereiding bodem, kan dag van tevoren:
Hak in een hakmolentje de ingrediënten voor de bodem niet al te fijn. Je kunt er ook voor kiezen het zelf met een groot mes fijn te hakken, dit heb ik zelf wel gedaan.
Hussel de massa door elkaar in een kom. Maak je werkblad schoon. Knip de helft van het bakpapier af en spreid uit over het werkblad. Verdeel vier gelijke bergjes van de vulling over het bakpapier. Plaats de bakring over het eerste bergje vulling, maak de stamper vochtig (dit om plakken tegen te gaan)
Stamp de vulling flink stevig aan en verwijder met beleid de bakring er af. Doe dit op dezelfde manier met de andere bodems. Plaats de bodems voor gebruik op een plat bord door middel van een spatel. Doe er plastic folie overheen en zet koud weg.
(voor)bereiding pure chocoladesaus, kan dag van tevoren:
Smelt de pure chocolade in stukken in de melk en honing ‘au bain Marie’ in een roestvrij stalen kommetje, wat mooi op een klein pannetje past.
Zonder dat deze er in zakt (de bodem van het kommetje mag het water niet raken).
Roer dit door met een kleine houten lepel. Wanneer de chocolade gesmolten is, zet dan de kom met chocoladesaus in een bak koud water en koel al roerend terug. Vind je de saus toch te dik, roer er dan nog wat melk door. Zet afgedekt koud weg.
(voor)bereiding ijs, kan een paar dagen van tevoren:
Leg in ieder kopje een velletje plastic folie en druk deze goed aan langs de kanten. Laat een bak ijs naar keuze een half uurtje wat zacht worden op kamertemperatuur. Schep met een lepel ieder kopje vol met ijs en druk stevig aan. Vouw het plastic om het ijs dicht en druk nogmaals goed aan. Zet de kopjes met ijs in de vriezer.
bereiding:
Haal de bodems uit de folie en verdeel over vier mooie bordjes, dit gaat het handigst met een spatel. Laat de pure chocoladesaus iets op kamertemperatuur komen en kijk of de chocoladesaus schenkbaar genoeg is, zo niet dan roer je er een à twee lepels slagroom door, maar maak de saus vooral niet te dun. Zoals op de foto is hij precies goed.
bereiding witte chocolade/ muntsaus:
munt:
Doe de munt in een mengbeker en pureer met een Bamix-staafmixer. Wanneer je deze niet hebt kun je de munt ook zelf heel fijn hakken.
Witte chocolade-saus:
Laat de witte chocolade ‘au bain Marie’ smelten met twee el slagroom. (Op dezelfde manier als de pure chocolade, alleen deze moet lauwwarm blijven)
Wanneer de chocolade is gesmolten is roer je er de munt doorheen.
Haal het kommetje van de pan af en zet op een werkblad. Knip van de puntzak het bovenste gedeelte af, omdat je maar weinig vulling hebt om te gebruiken, maar dat je nog wel genoeg over houdt om de vulling naar beneden te draaien. Knip het puntje er nog niet af.
serveren:
Haal nu het ijs uit de vriezer. Trek het ijs aan het plastic uit de kopjes, wanneer het moeilijk gaat, even dompelen in een bak heet water. Haal de bolletjes ijs uit het plastic en plaats met de platte kant naar beneden op de bodems.
Giet over alle vier de ijstaartjes de pure chocoladesaus. Pak nu de puntzak met de dikke witte chocoladesaus, knip er een klein puntje af en drapeer op een mooie manier strepen muntsaus over de ijstaartjes.
Garneer met wat mooie blaadjes munt.