Kip met sinaasappel uit de oven

Kip met sinaasappel uit de oven

Deze kippenpoten met sinaasappel heb ik ooit in de Libelle zien staan, opgeschreven en gisteren gemaakt.
Dat het zeker niet bij een keer zal blijven, dat is wel zeker. Het is ook een fijn gerecht voor wanneer je gasten krijgt. Je zet de schaal met kip alvast klaar in de koelkast, een afgemeten hoeveelheid couscous in een pan, en de couscous al afgemeten in een kom.
De sperziebonen kun je ook al van tevoren koppen en breken, en voila, daar zit een geheel ontspannen gastvrouw, met een ‘kind-kan-de-was-doen’ uitdrukking op haar gezicht.
Wel heb ik besloten er de volgende keer meer sinaasappels en sinaasappelschilletjes aan toe te voegen (11/2 sinaasappel per persoon) dit zet ik vast in onderstaand recept.
Ook de halve doorgesneden bollen ga ik de volgende keer in halve teentjes verdelen, wel in de schil, en een bol minder.
Mijn manlief die bijna niet van de knoflook had gegeten blies ik zo’n beetje omver met mijn knoflookdampen, vandaar.
Voor deze kip met maïsolie heb je nodig:

Voor twee personen:
2 kippenpoten (desgewenst maiskip)
3 (bio) handsinaasappels
1 bol knoflook, daarvan de teentjes doormidden gesneden in schilletje laten
3 laurierblaadjes
50 g gesmolten boter
125 g gele of/ en oranje snacktomaatjes in tweeën gesneden
gehakte koriander 🌱

bereiding: verwarm de oven op 200 graden (de onze moet op 225)
Schil van een de sinaasappels met een zesteur rondom, van de helft van de sinaasappel schilletjes af en bewaar in een kommetje.
Pers de sinaasappel uit, en bewaar het sap.
Schil de andere sinaasappels dik, en snijd daarbij ook het wit mee.
Snijd de parten uit hun vliesjes met een scherp mes en doe samen met het vrijgekomen sap in een kommetje.
Bestrooi de kippenpoten royaal met peper en zout, en leg ze in een passende rechthoekige ovenschaal. Verdeel er de sinaasappelparten, de halve tenen knoflook en de blaadjes laurier. Giet de boter over, en langs de kippenpoten, zo ook het sinaasappelsap. Zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 graden (de onze moet op 225 graden)
Voeg er het laatste kwartier de halve tomaatjes en reepjes sinaasappelschil aan toe.
Erg lekker met (volkoren) couscous met 1 tl couscouskruiden en sperzieboontjes.

 

Bron: Libelle

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.