Ik kwam dit recept tegen tussen de kook- en bak-paperassen, we aten dit 25 jaar terug bij vrienden van ons en ik herinnerde me nog hoe lekker ik het vond.
Het is eigenlijk een echte klassieker en kent niet heel veel varianten, of het moeten de kruiden zijn. De een doet er oregano in, de ander niet.
Ik kwam deze klassieker ook tegen in Ottolenghi’s kookboek ‘Simpel’ qua ingrediënten niet erg afwijkend van de klassieke versie. Ik heb het recept van 25 jaar terug aangehouden en 24uur laten marineren. Daarna hoeft het alleen nog maar een uur in de oven.
Erbij aten we kruidige couscous met sperziebonen
nodig voor vier personen:
4 el rode wijnazijn
3 el olijfolie
6 tenen knoflook fijn geraspt op rasp
2 grote el oregano
1 ons groene olijven in plakjes gesneden
150 g gedroogde pruimen in tweeën gesneden
65 g kappertjes + wat vocht
2 laurierblaadjes (vers of gedroogd)
2 el bruine suiker
125 ml witte wijn
4 biologische kippenpoten ingekerfd met scherp mes
1 vel aluminiumfolie
voor de couscous:
2 el olijfolie
2 sjalotjes gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 rode peper gehakt
1 tl kurkuma
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 handje gele rozijnen
4 medjool-dadels in stukjes of 8 kleinere
1/4 limoen sap
250 g couscous
Kokende kippenbouillon van tablet, ongeveer 400 ml
1 vel aluminiumfolie
800 g sperziebonen in vieren
voor de garnering: verse oregano
!! 24 uur van tevoren (voor)bereiding: doe alle ingrediënten, behalve de kip door elkaar in een kom. Leg de poten in een lage ovenschaal en lepel er de marinade over. Druk de marinade goed in de inkepingen van de kip. Strooi er peper en zout over en laat 24 uur overdekt met aluminiumfolie marineren in de koelkast.
bereiding kip: verwarm de oven voor op 200 graden, haal de aluminium van de schotel af en zet de kip Marbella onafgedekt een uur in de oven.
bereiding sperziebonen (twintig minuten voor einde oventijd kip) : kook de sperziebonen gaar in tien minuten, ze moeten nog wel bite hebben. Giet af en doe het vuur eronder uit.
bereiding couscous: (een kwartier voor einde oventijd kip) fruit de sjalot met knoflook, rode peper, gele rozijnen, dadelstukjes en specerijen zachtjes in een braadpan in de olie gedurende vijf minuten. Kook intussen de bouillon, en doe de couscous in een ruime kom. Overgiet met de kokende bouillon tot een vingerdikte boven de couscous. Druk er een stuk aluminiumfolie op en laat drie minuten wellen. De korrels zijn nu gaar en droog. Haal ze los meteen vork. Doe de couscous samen met het limoensap, de gare sperziebonen bij het sjalotten-mengsel en roer op laag vuur goed door.
Serveer de couscous met de kip Marbella en garneer met de verse oregano. Lepel aan tafel ook wat van het vocht van de kip Marbella over je kip en couscous, zó lekker
Net voor het eerst gegeten….
Zeker niet voor het laatst.
Gewoon HEERLIJK!!
Wat leuk dat je het hebt gemaakt en dat het zo in de smaak viel :-))