kerststol met snel-klaar amandelspijs

kerststol met snel-klaar amandelspijs

Wat is nou kerst zonder kerstbrood
En hoe lekker is het wanneer je deze zelf maakt, zeker deze kerststol met snel-klaar amandelspijs.
Ik ben zelf niet zo heel dol op spijs in mijn kerstbrood. Maar wanneer je dat lekker vindt kun je dat natuurlijk in het kerstbrood verwerken. Ik zal, zoals de titel al doet vermoeden een snelle versie van amandelspijs als optie toevoegen aan het recept. Ben je nieuwsgierig naar meer kerstrecepten? dan kan ik je misschien een plezier doen met deze kerstmenu’s

300 g speltbloem
1 zakje gedroogde gist (à 7 g)
snufje zout
200 g plantaardige melk naar keuze
50 gram kokosolie met kokossmaak
3 el honing
75 g ongezouten versgebrande gemengde noten heel grof gehakt met een mes
100 g gele rozijnen
100 g dadels in stukjes
1 vel bakpapier

Optioneel amandelspijs:
100 gram amandelmeel
30 gram (biologische)honing
Rasp van een  1/4 biologische citroen
citroensap
1/2 ei

Voor de topping van het paasbrood:
2 el honing
geroosterd amandelschaafsel

bereiding deeg: doe bloem in een kom en vermeng dit met de gist met behulp van je vingers.
Smelt de kokosolie in een pannetje en verwarm dit samen met de melk tot lauwwarm in een steelpannetje. Doe dit bij de bloem. Kneed alles met een mixer met kneedhaken tot een homogeen deeg in zo’n vier minuten. Je kunt het ook met je handen kneden. Voeg er de honing, de gehakte noten, de rozijnen en de stukjes dadel doorheen en kneed dit nog even door. Doe in een, met olie ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek een uur rijzen.

bereiding amandelspijs: Meng de ingrediënten door elkaar door het met de hand tot een deegbal te kneden. Laat een uur rusten in de koelkast.

Bereiding kerstbrood met amandelspijs: rol het deeg iets plat. Rol het spijs in een rolletje en leg op het midden van het deeg. Vouw de ene kant van het deeg over de spijs heen, en de andere flap daar weer overheen zodat je een soort van ovalen rol krijgt. Druk de uiteinden wat naar binnen. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat.

Laat de stol onder de vochtige theedoek op een warme plaats nog een uurtje rijzen.

Verwarm de oven op 180 graden voor en schuif de stol met de bakplaat in de oven. Bak het brood in 40 minuten gaar.

Haal het brood na baktijd uit de oven en laat iets afkoelen. Bestrijk het brood met de honing en bedek het met een laagje geroosterd amandelschaafsel.

Serveren: zet het brood op een mooi bord en snijd hem aan. Lekker met roomboter en eventueel honing.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.