Weet je nog niet wat je zult gaan maken voor je gasten of familie met kerst? Dan kan dit Kerstmenu van vier gangen met vlees en vis, je leuke suggesties bieden voor een niet al te bewerkelijk doch prachtig en lekker kerstmenu. Wanneer je nog meer inspiratie wenst dan verwijs ik je graag naar mijn eerder geschreven en gemaakte kerstmenu’s
Voor dit Kerstmenu van vier gangen met vlees en vis heb je nodig:
Krabtartaar met avocado en mango
Dit voorgerechtje van krabtartaar met avocado en mango is erg makkelijk te maken en is door mijn man en andere heren op de kookclub gemaakt. En daarna door mij, zoals te zien op de foto.
Alhoewel hij zijn eigen kooksite heeft mag ik wel eens een recept bietsen. Bij deze dus dit recept van krabtartaar met avocado en mango. En inderdaad, het kan ook heel goed met surimi-sticks wat een goedkoper alternatief is en ook dat zoetige heeft wat krab ook zo heeft. Een reuzeleuk en chique voorgerechtje met kerst als eerste gerechtje van dit Kerstmenu van vier gangen met vlees en vis
voor 4 personen
200 gram krab of surimiflakes
1 avocado
1/4 mango geschild
1 cm verse gember
3 el mayonaise van goede kwaliteit
1 tl. kerriepoeder
1/2 citroen
1 bakje biologische tuinkers
4 serveerringen (8cm)
bereiding :
Snijd de krab of surimif-sticks in kleine blokjes (brunoise). Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snij het vruchtvlees ook brunoise en doe hetzelfde met de mango.
bereiding sausje:
Rasp de gember en meng met de mayonaise. Voeg het kerriepoeder toe. Meng de kerriemayonaise met de krab of surimi, avocado en mango.
Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
serveren:
Verdeel de krabtartaar in 4 porties en schep in elke serveerring 1 portie. Duw goed aan en verwijder dan de ring zodat er een mooi gevormd tartaartje op het bord ligt.
Garneer met een beetje tuinkers en wat gemengde sla onder de tartaar.
Bron: www.l’hommefilet.nl
Zoete aardappelsoep met rode paprika-coulis
Zoete aardappelsoep, er bestaan vele varianten van. Ik heb gekozen voor zoete aardappelsoep met crème fraiche, de limoensap erin geeft de soep een lekker fris accent. Ook dit is een leuk en feestelijk voorgerecht met de kerstdagen, en makkelijk voor te bereiden.
nodig voor 4 personen:
2 el olijfolie
800 gram zoete aardappels
2 grote rode puntpaprika’s
2 tenen knoflook
1 ui
750 ml kippen- of kruidenbouillon
1/2 limoen, het sap
2 el crème fraiche
gemalen peper en zeezout
topping:
1 rode puntpaprika fijn gehakt
2 bosuitjes fijn gehakt
kookroom voor garnering
bereiding:
Snijd de zoete aardappels in stukken, zo ook de paprika. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui met de knoflook in een kleine braadpan gedurende vijf minuten. Voeg er de paprika, en de zoete aardappels in stukken bij, en bak het geheel even op hoog vuur aan. Voeg er dan de kippenbouillon aan toe en laat twintig minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer, en voeg er de crème fraiche aan toe. Wanneer je de soep te dik vind, doe er dan wat heet water bij. Breng op smaak met limoensap, peper en eventueel zeezout. Meng de bosui en rode paprika voor de topping door elkaar en serveer in de soep. Garneer met wat kookroom.
Eendenborst met rode wijn/ frambozensaus
Deze eendenborst met rode wijn/ frambozensaus is heerlijk in combinatie met de spruitjes, geroosterde aardappels en stoofperen. Je kunt de stoofperen al een dag van tevoren maken, en wanneer je ze het liefst warm eet, zet je ze gewoon nog even op het vuur. Terwijl de aardappels roosteren in de oven en de spruitjes koken, kun je aan de eendenborst beginnen.
voor de geroosterde aardappels:
voor 4 personen:
1 kilo kruimige aardappels bv bildstar
2 takjes rozemarijn
1 teen knoflook
3 el olijfolie
gemalen zout en peper
1 vel bakpapier
bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 graden, snijd de aardappels in parten en doe in een kom. Hussel er de olijfolie door, rits de rozemarijn-naaldjes van de takjes en doe er door. Pers er de knoflook bovenuit en maal er peper en zout over. Schud goed door en stort het op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardappels 40 minuten in een oven van 225 graden
nodig voor 4 personen:
500 gram eendenborstfilet
4 dl rode wijn
3 dl kippenbouillon
25 g roomboter
2 volle el frambozenjam
1 el maizena aangelengd met water, indien nodig meer
25 g roombotergehakte
gehakte peterselie ter garnering
Bereiding eendenborst:
kook de wijn en de kippenbouillon in tot je 3 dl over hebt en zet het vuur uit. Snijd de eendenborstfilets aan de velkant kruislings in met een scherp mes en bak de eendenborst op de velkant in een anti-aanbakpan zonder vet op halfhoog vuur tien minuten, draai ze om en bak nog twee minuten aan de andere kant. Haal de filets uit de pan en pak ze warm in in aluminiumfolie. Giet 3/4 van het vet uit de pan, en blus de rest af met de wijnsaus, roer er twee volle lepels frambozenjam bij en bind bij met maizena tot een mooie saus. Monteer af met de roomboter (klop van het vuur af kleine stukjes van de boter door de saus) Garneer met gehakte peterselie.
Frisse puddinkjes met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen
Het dessert heb ik eerder voor Vegatopia gemaakt en lees je hier