Deze overheerlijke hartige taart van snijbiet, ricotta en feta komt van een recept van Ottolenghi, welke veelvuldig wordt gedeeld op pinterest. Het recept is afkomstig uit Ottolenghi’s nieuwe programma op Njam. Het is een taart met snijbiet (waar je overigens ook heel goed wilde spinazie voor kunt gebruiken, of gewone spinazie) pecorino en pijnboompitjes. Wij aten deze taart bij kennissen van ons onder het genot van een heerlijke koele Riesling. De gastvrouw voorzag de taart nog met prachtige eetbare bloemetjes.
Voor deze hartige taart van snijbiet, ricotta en feta heb je nodig:
Voor een springvorm van 24 cm
7 plakken bladerdeeg of gebruik filodeeg, voor dit recept is Yufka gebruikt, een Turkse variant
1 ui
8 bladeren snijbiet
2 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij
5 takjes munt
5 takjes peterselie
3 blaadjes salie
scheut olijfolie
50 g pecorino
75 g feta
1 citroen
1 el pijnboompitten
zout en peper
100 g ricotta
1 vel bakpapier
Laat het bladerdeeg, filodeeg of Yufka ontdooien. Snijd de ui in ringen en de bleekselderij in kleine stukken. Snijd de nerf uit het snijbietenblad en gebruik alleen het blad. Of snijd de spinzie fijn. Hak de peterselie, munt en salie fijn zo ook de knoflook.
Bak de groente en kruiden met olijfolie op middelhoog vuur zacht.
Dat duurt ongeveer 15 minuten. De bleekselderij moet lekker zacht zijn.
Rasp vervolgens de pecorino boven een kom en voeg gebrokkelde feta erbij en voeg de rasp van de schil van een citroen toe.
Meng de groenten met het kaasmengsel en voeg er een flinke eetlepel pijnboompitten, een snuf zout en zwarte peper aan toe.
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleede springvorm van 24 cm. Verdeel er het bladerdeeg of Yufka over en druk de naden dicht. In het geval je filodeeg gebruikt vet dan licht in met olie en drapeer het deeg over de bodem en de randen. Het hoeft niet zo netjes, je vouwt de randen toch speels over de vulling
Verdeel de groentevulling over het midden van de taart en vouw de randen erover heen.
Verspreid de ricotta in klodders over de taart. Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten mooi goudbruin.