Deze groentepastei met cheddar heb ik gemaakt met wortelen, venkel en krieltjes. Ik had nog over van de visschotel van eergisteren en heb er een ragout van gemaakt. In combinatie met de cheddar werd het een heerlijke pastei. Ik heb voor de ragout gewoon de rest van de visfond gebruikt, je kunt er ook gevogeltefond voor gebruiken of groente-of rundfond. Wil je het geheel vegetarisch houden, gebruik dan groentefond.
Je kunt ook dit recept gebruiken, en in plaats van de krokante topping een bladerdeegdak maken. In dat geval schep je de vis in grove stuken door de schotel. Een andere heerlijke pastei van mijn hand vind je hier, deze keer met een laagje knapperige aardappelpuree
Je hebt nodig voor twee personen:
400 g wortelen in kleine plakjes
1 grote venkel ontdaan van vingers en stronk in stukjes
400 g krieltjes voorgekookt in plakjes
Voor de ragout:
1 sjalot gesnipperd
25 g boter
30 g bloem
200 ml fond naar keuze
50 ml witte wijn
50 ml room
2 el verse dille
2 à 3 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooit
150 g geraspte cheddarkaas (of andere belegen kaas)
(voor)bereiding groenten: kook de groenten ongeveer zes tot acht minuten in kokend water, zodat ze nog een bite houden. Giet af in een zeef en zet weg tot gebruik.
(voor)bereiding ragout: maak een roux door in een klein pannetje de boter te smelten, daar even de sjalot in te fruiten, daarna de bloem er aan toe te voegen en met garde te roeren tot het gaart. Dit duurt een halve minuut. Voeg er in een keer de koude fond, wijn en room toe en breng al kloppend met een garde aan de kook. De saus gaat nu binden. Roer verder met een kleine houten lepel en schraap alle roux langs het pannetje mee. Breng de saus op smaak met de verse dille.
bereiding: roer de groenten, de voorgekookte krieltjes in schijfjes, en de ragout samen met de kaas door elkaar.
Maak een lap van het bladerdeeg ter grootte van de schaal en prik er met een vork gaatjes in. Bak de schotel 20/ 25 minuten in een oven van 200 graden.