Heb je allerlei groenten over? Maak dan eens een groentenragôut.
Deze ragôut heb ik gemaakt met doperwten en geroosterde pijnboompitjes.
Doperwten vallen onder de groene peulvruchten en lijken wat voedingswaarde betreft op noten en groenten, bevatten veel ijzer en plantaardig eiwit en kunnen prima vlees vervangen.
De meeste groenten zijn geschikt voor deze ragout, je hebt wel een kilo nodig met elkaar.
Voor 4 personen heb ik gebruikt:
50 gram roomboter
1 grote ui gesnipperd
2 gehakte tenen knoflook
1 broccoli stronk geschild en in stukjes gesneden
250 gram wortels in plakjes
2 courgettes in parten
2 doosjes kastanjechampignons in schijfjes
50 gram bloem
3 dl groentebouillon
1 dl room
1/2 dl madeira
versgemalen peper en zout
1 zak diepvries doperwten à 450 gram
1 bosje peterselie gehakt
75 gram pijnboompitjes
Bereiding: smelt de boter in een braadpan en fruit de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg er de broccoli, wortelplakjes aan toe en bak op gematigd vuur zo’n 5 minuten.
Doe er de courgetteparten en kastanjechampignons bij en bak nog zo’n 10 minuten. Doe er de bloem bij en gaar deze even met de groenten mee.
Zet het vuur hoog en voeg er geleidelijk aan de bouillon bij en roer goed door.
Doe er op het laatst de room en de madeira bij en roer tot een dikke ragout is ontstaan.
Warm er nu de doperwten doorheen en 3/4 van de gehakte peterselie.
Rooster nu de pijnboompitjes.
Verdeel de ragout over vier diepe borden en garneer met de geroosterde pijnboompitjes en de rest van de gehakte peterselie.