Griekse vegetarische moussaka

Griekse vegetarische moussaka gemaakt, ik heb op vakantie zo goed mogelijk geproefd, en nu proberen te evenaren.
En dat is best heel goed geluk.
De plakken aubergine en andere groenten heb ik afzonderlijk van elkaar gebakken op hoog vuur en goed laten uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet om het vocht zo goed mogelijk te absorberen. Dit om te voorkomen dat er een laag vocht onder in de ovenschaal komt te staan.
De aardappels heb ik in vieren gesneden en 10 minuten voorgekookt. Voor de tomaten heb ik de tomaten uit blik van ‘Mutti’ genomen. Het vleugje kaneel in de bechamèlsaus, en de oregano door de groenten, maakte deze heerlijke stoofschotel niet van Grieks te onderscheiden.
Ik zou zeggen, ga de keuken in en maak vandaag nog deze fantastische ovenschotel.

Nodig voor 4 personen:
olijfolie
2 middelgrote grote aubergines in plakken
2 courgettes in plakken
3 kleuren paprika’s in stukken
800 gram nieuwe niet te grote aardappels in de schil in tweeën
2 tenen knoflook geperst
4 tomaten van ‘Mutti’ uit blik in tweeën gesneden en zaadlijsten verwijderen, het vocht en zaadlijsten bewaren voor een ander gerecht
1 el gedroogde oregano

Voor de Bechamelsaus:
50 gram roomboter
50 gram bloem
500 ml halfvolle melk/ soyamelk
125 gram paranokaas geraspt (Lidl)
gemalen peper en zout
1 tl kaneel

Bereiding:
Leg de aubergine-plakken in een vergiet met keukenpapier en bestrooi met zout. Leg er een zwaar gewicht op en laat zo een half uur staan. Kook de aardappelparten in 10 minuten gaar, en giet af. Druk het vocht uit de aubergine-plakken en bak in een koekenpan op hoog vuur in olijfolie om en om bruin, bestrooi met zout en laat in vergiet met keukenpapier uitlekken. Doe hetzelfde met de courgette-plakken, en bak het laatst de paprika-stukken op hoog vuur tot er bruine randjes ontstaan. Voeg er nu de geperste tenen knoflook aan toe, en bak nog even mee op lager vuur en bestrooi met zout.

Maak nu de bechamelsaus:
Laat de 50 gram roomboter smelten in een klein pannetje, doe er de bloem bij en laat met een pollepel al roerend garen. Doe er in een keer 500 ml koude melk bij en breng kloppend met een garde aan de kook, blijf kloppen tot de saus dik wordt. Roer nu verder met de pollepel en roer langs de bodem van de pan alle roux door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper en doe er de kaneel bij.

Vet een ovenschaal in of 4 ronde ovenschaaltjes. Verdeel hier eerst de aubergine-plakken, dan de courgette-, de paprika en leg er de aardappelhelften tussen. Leg er de 8 halve ‘Mutti’ tomaten op en strooi hier de oregano over. Schenk er de bechamelsaus overheen en verdeel er de geraspte paranokaas overheen. Zet de moussaka 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden, waarvan de laatste 10 minuten onder de ovengrill om een mooi bruin korstje te krijgen.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.