Griekse bonen à la caponata Siciliana

vegetarisch stoofgerecht.;
250 gram Griekse droge reuzenbonen of gebruik witte bonen
2 uien
8 teentjes knoflook
1 winterwortel
olijfolie
300 ml rode wijn
250 ml groentebouillon
500 g tomatenblokjes uit blik
1 el tomatenpuree
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 aubergines
2 stengels bleekselderij

Groene asperges
16 groene asperges
75 ml olijfolie
2 el kappertjes
75 g pijnboompitten
20 Taggiasche olijven
Garnering
8 blaadjes basilicumblaadjes
4 el fruitige extra vièrge olijfolie

Voorbereiding; Bonen minstens 12 uur in de week zetten

Bereiding:
Pel en snijd de uien in parten. Pel de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Schil de winterwortel, halveer de wortel over de lengte en snijd in plakken van een halve centimeter. Verwarm een scheut olijfolie in een stoofpan en fruit hierin de ui met knoflook glazig, voeg de wortel toe en fruit twee minuten mee.

Blus de groente af met rode wijn, groentebouillon en voeg de tomatenblokjes met de lepel tomatenpuree toe. Laat op middelhoog vuur 10 minuten koken.
Voeg de tijm en rozemarijn toe.
Snijd de aubergine over de lengte in vieren en daarna over de breedte in stukken van 1 centimeter. Bestrooi licht met zeezout.
Verwijder de draden van de bleekselderij. Snijd de bleekselderij in stukjes van 0,5 centimeter.
Voeg de aubergine en bleekselderij toe aan de saus en laat de Caponata een half uur sudderen.
Voeg de tijm en rozemarijn toe.

Giet het weekwater af en doe nieuw water bij de bonen, zodat ze enkele centimeters onder staan. Doe eventueel een extra laurierblaadje in het water en breng de bonen aan de kook. Kook ze een half uur à een uur, tot ze zacht beginnen te worden maar nog wel een beetje korrelig zijn van binnen.
Verwijder de tijm en rozemarijn uit de saus. Giet de bonen na kooktijd af en roer door de Caponata.

Groene asperges en garnering
Schil de asperges met een dunschiller vanaf 4 centimeter onder de kop.Snijd circa 1,5 centimeter van de houtige onderkant af. Kook de asperges in kokend water met zeezout in circa 2 minuten beetgaar, schep ze uit de pan in een schaal ijskoud water zodat ze niet kunnen doorgaren. Dep ze droog met keukenpapier en bewaar ze in de koelkast.
Spoel de kappertjes af met koud water en laat ze uitlekken.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudgeel.

Asperges
Verhit een grillpan schenk olijfolie over de asperges. Gril de asperges tot ze goudbruin gestreept zijn.

Opmaak bord
Schep de bonen met de groente in een brede ringvorm. Leg de asperges bovenop. Verdeel de pijnboompitten, olijven en kappertjes er over en er langs. Decoreer met basilicum en druppel er olijfolie omheen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*