Gnocchi, een makkelijker recept is er bijna niet, kind kan de pasta doen in dit geval. De combinatie met verse tomatensaus en verse parmezaan maakt het tot een van de simpele Italiaanse gerechten die de Italiaanse keuken rijk is. Je kunt het helemaal voorbereiden. Ik maakte gnocchi met geroosterde zoete tomaatjes erdoor en erover ging ruim verse tomatensaus en parmezaanse kaas. Ideaal als onderdeel van een Italiaans etentje.
Hier is nog een ander recept van gnocchi, maar dan met wilde spinazie.
Voor deze gnocchi met geroosterde zoete tomaatjes heb je nodig:
voor vier personen:
1 kilo kruimige aardappelen
300 gram tarwebloem (maar t liefst nog de echte pastabloem 00 maar dat is niet noodzakelijk)
zout
oregano
1 ei
voor de tomatensaus:
750 gram pomodori-tomaten
3 sjalotjes of 1 ui
2 geperste tenen knoflook
2 el olijfolie
4 dl groentefond (ah)
150 ml droge witte wijn
1/2 bos basilicum alleen de blaadjes fijn gesneden
1 el tomatenpuree
voor de geroosterde tomaatjes:
500 g kleine trostomaatjes in tweeën gesneden
zout en peper
1/2 tl oregano
garnering:
lekker veel vers geraspte parmezaanse kaas
gehakte peterselie
(voor)bereiding gnocchi; schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels gaar in 25 minuten. Stamp de aardappelen fijn met een stamper en laat wat afkoelen. Doe over in een grote brede kom. Doe er de bloem bij, wat zout, oregano en het ei en kneed er een egaal en soepel deeg van.
Verdeel er ballen van die je uitrolt tot een lange sliert. Hiervan snijd je kleine kussentjes en drukt er desgewenst een patroon in met een vork. Doe dit zo met al het deeg. Leg de kussentjes in een schaal. En laat even een kwartier afgedekt rusten in de koelkast.
(voor) bereiding tomatensaus kan een dag van tevoren:
Ontvel de tomaten door ze aan de bovenkant in te kruisen en een halve minuut in kokend water te leggen. Trek de velletjes van de tomaten, bewaar het zaad, en snijd de tomaten in blokjes. Snipper de ui en knoflook en fruit deze in een pan met dikke bodem op laag vuur glazig. Voeg er de tomatenblokjes aan toe met het zaad en smoor deze mee. Voeg er de tomatenpuree, de groentefond en de witte wijn bij en laat in twintig minuten inkoken. Doe er op het laatste moment de gesneden basilicumblaadjes bij. Pureer de tomatensaus in een mengbeker of met staafmixer tot gebonden tomatensaus.
laat deze afkoelen en bewaar in de koelkast, of buiten wanneer het er koud genoeg voor is.
(15 minuten voor je wilt gaan eten)
bereiding geroosterde tomaatjes:
Leg de tomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met iets zout, iets suiker, oregano en peper.
Rooster ze een kwartiertje in een een oven van 200 graden.
bereiding gnocchi: zet een pan met ruim kokend water op het vuur, gedurende twee minuten gaar.
Verwarm de tomatensaus. Giet de gare gnocchi af en roer door de tomatensaus samen met de geroosterde tomaatjes.
Verwarm vier diepe borden voor door er kokend water in te gieten.
serveren: giet het kokende water uit de borden en verdeel er de gnocchi in tomatensaus over.
Garneer met flink geraspte kaas, en gehakte peterselie