Gevulde koolrabi's met licht gerookte paddestoelenragout

Gevulde koolrabi’s met gerookte paddestoelenragout

Dit gerecht van gevulde koolrabi’s met gerookte paddestoelenragout ontstond toen ik aan het dagdromen was over leuke recepten en smaakcombinaties. In de praktijk gebracht bleek het een waanzinnig lekker en leuk recept. Ben best een beetje trots op mezelf ☺️
De koolrabi kook je eerst voor (geschild en uitgehold) samen met het dekseltje, waarna je deze vult met noten/ saffraanrijst. De licht gerookte paddestoelen-ragout smaakt er heerlijk bij.
Het kan, behalve de paddestoelen, een paar uur van tevoren worden voorbereid.
Voor meer recepten met ragout kijk hier.
Voor deze gevulde koolrabi’s met gerookte paddestoelenragout heb je nodig:
voor vier personen:

4 kleine mooie koolrabi’s à 350 g
meloenbolletjeslepel
1 el olijfolie
1 vel bakpapier
4 vellen aluminiumfolie

voor de saffraanrijst:
0,5 g saffraan (1 buisje)
120 g basmatirijst
50 g gemengde noten
zout
1 uitje
De helft van de inhoud van de koolrabi
1 el olijfolie

Nodig voor twee personen:
voor de ragout:
1 klein uitje gesnipperd
1 klein teentje knoflook geperst
1 flinke tl gerookte paprikapoeder
1 flinke tl zoete paprikapoeder
2 tl tomatenpuree
20 g roomboter
20 g bloem
250 g paddestoelenfond (ah) of neem bouillon van bouillontablet
4 el kookroom

voor de paddestoelen;
250 g gemengde paddestoelen naar keuze, gescheurd of gesneden
15 g roomboter
zout en peper

bereiding koolrabi’s: snijd het kapje van de knollen schil de knollen dun.
Hol de knollen uit met behulp van een meloenbolletjes-lepel tot een halve cm van de rand.
De ene helft van wat je eruit lepelt bewaar je voor de rijst, de andere helft voor bijvoorbeeld nasi.
Maak de knollen mooi van vorm van binnen. Zet kokend water op en kook de knollen met de deksels een kwartier voor.
Intussen kook je de saffraanrijst.

bereiding rijst: kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing en week de saffraan in twee eetlepels heet water. Giet de rijst af en roer er de gewerkte saffraan door met wat zout.
Fruit de knoflook, de gesnipperde ui, snijd de helft van de koolrabi-vulling fijn en fruit dit mee in de olijfolie gedurende vijf minuten. Roer dit door de rijst samen met de noten.

verder met de koolrabi: giet deze af en vul met de saffraanrijst met noten. Plaats er de deksels er op (probeer het juiste deksel te vinden wat bij deze knollen hoort) vet de knollen in met olie en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat in een oven van 200 graden. Past de rijst niet helemaal in de bakjes? en heb je de rijst er flink bovenuit steken? dat kan natuurlijk. Maar pak de gevulde koolrabi’s dan in met aluminium-folie (met de glimkant naar binnen) om te voorkomen dat anders deze rijst hard wordt. Bak de koolrabi’s gedurende 40 minuten in een oven van 200 graden..
Intussen start je met de ragout en gebakken paddestoelen.

bereiding ragout: smelt de boter in een klein pannetje en fruit er de gesnipperde ui en knoflook in gedurende vijf minuten.
Voeg er het gerookte paprikapoeder en de zoete paprikapoeder aan toe en bak even mee. Doe er de bloem bij (nu maak je een roux) en gaar dit twee minuten met een houten lepel. Doe er de koude paddestoelenfond er in een keer bij en roer op hoog vuur met een garde tot het bindt tot saus. Pak er daarna een houten lepel voor(Koude vloeistoffen kun je altijd in een keer toevoegen, doordat je het aan de kook brengt en roert krijg je geen klontjes. Voeg je hete vloeistoffen toe, dan moet er scheutje voor scheutje aan de roux worden toegevoegd)
Proef of je het goed op smaak vindt, voeg er anders wat peper en zout aan toe.

bereiding paddestoelen: bak de paddestoelen in stukken in de roomboter en breng op smaak met zout en peper

serveren: (borden voorverwarmen) giet kokend water in twee diepe borden. Giet er uit en droog uit. Giet er de hete ragout in en schep de koolrabi’s uit de oven, per bord in het midden van de saus. Verdeel er de paddestoelen op en langs, en garneer met gehakte peterselie.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.