Vorige week maakte ik gemarineerde tempé met een heerlijke pindasaus van pure pindakaas zonder toevoegingen.
De sobanoodles die we erbij aten heb ik vermengd met courgette-slierten die ik op een daarvoor speciale groenten-spirelli heb gedraaid.
We aten er ingelegde ui, en sugarsnaps bij. De combinatie met de ingelegde ui is heerlijk !! De portie groenten bij elkaar is op deze manier ruim voldoende.
De portie was wat aan de grote kant, maar het was ook wel zó lekker, s’avonds maar een flink eind gewandeld. ?
Je kunt er eventueel nog kroepoek bij serveren.
Nodig voor twee personen:
voor de rode ingelegde ui:
voor de ingelegde rode ui:
2 grote rode uien in hele dunne halve ringen
1/2 dl witte wijnazijn
1 schep rietsuiker
2 el heet water
voor de marinade:
200 gram tempé in dunne plakken
4 el ketjap manis
1 el sojasaus
2 el limoensap
1 cm gember geraspt
1 tl honing
1 tl sambal badjak
1 el olijfolie om de tempé in te bakken
voor de pindasaus:
1/2 el kokosolie met kokossmaak
1 kleine witte ui gesnipperd
2 teen knoflook geperst
2 grote el 100 % pindakaas met stukjes (AH)
2 el ketjap manis
1/2 el sojasaus
2 el limoensap of meer naar smaak
1 tl sambal badjak
2 el sesamzaadjes
voor de sobanoodles:
250 gram sugarsnaps de draden er afgehaald
100 gram sobanoodles
1 dunne courgette
spirellisnijder
(voor)bereiding: begin met ingelegde ui: schep de ingrediënten in een kommetje om en zet afgedekt een half uurtje in de koelkast.
Maak vast slierten van de courgette op de spirellisnijder, en knip deze in tweeën.
‘Verwarm intussen de borden voor in een oven van 80 graden”
De tempé: doe de ingredienten voor de marinade in een kleine schaal en schep er de tempé door. Zet de gemarineerde tempé aan de kant en ga verder met de pindasaus.
Fruit in de kokosolie de ui en knoflook zachtjes op laag vuur in een steelpan gedurende vijf minuten. Voeg er de twee eetlepels pindakaas aan toe, de ketjap, sojasaus, sambal en limoensap en roer door, voeg er zoveel heet water aan toe tot een niet al te dikke saus. Proef of de saus lekker op smaak is, voeg er desnoods nog wat limoensap, ketjap of sojasaus aan toe. Zet de pindasaus even uit.
tempé: bak in een koekenpan de gemarineerde tempé-plakken in de hete olijfolie op halfhoog vuur terwijl je deze om en om keert, bak de tempé 2 minuten per kant
Kook intussen vast water voor de noodles, waneer het kookt blancheer hierin eerst de sugarsnaps een minuut.
Schep met schuimspaan uit de pan, en doe in een vergiet. Kook daarna de sobanoodles in het kookwater voor de sugarsnaps volgens gebruiksaanwijzing.
Ik kook ze altijd een halve minuut korter omdat ze dan een betere bite hebben. De laatste twee seconden kooktijd doe je de courgetteslierten bij de noodles en giet deze dan samen met de noodles af in het vergiet met de sugarsnaps zodat deze weer opwarmen. Doe terug in de pan en roer er de eetlepel sesamolie door.
Zet het vuur onder de pindasaus weer aan en roer door. Voeg er het overgebleven marinadevocht door en desnoods nog wat heet water.
serveren: verdeel de tempé over twee voorverwarmde borden, schep er wat pindasaus over en daarover een eetlepel sesamzaadjes. Schep er wat noodles met courgettini en sugarsnaps langs. Doe hierop wat van de ingelegde rode ui.