Gele rijst met sambal-gorengboontjes, gemarineerde tempé en salade van komkommer, mango en rode peper

Deze Oosterse schotel was onderdeel van een Oosters menu die ik deze week maakte, en bestond uit gele rijst, sambal goreng boontjes, gemarineerde tempé met geroosterd sesamzaad en een frisse salade met mango, sperziebonen en rode peper.

Je hebt nodig voor 2 personen:
voor de rijst:
150 g basmatirijst
1 stengel sereh, over de lengte doorgesneden
2 djeroek poeroet-blaadjes (Toko)
1 tl kurkuma
snuf zout

voor de marinade voor de tempé:
120/ 150 g tempé
1 flinke scheut sojasaus
1 el appelstroop
1 el limoensap
2 tenen knoflook geperst
2 cm verse gember geraspt
2 tl sambal oelek
1 tl korianderzaad
voor garnering: geroosterde sesamzaadjes

voor de sambal goreng boontjes:
400 g sperziebonen afgehaald en doormidden gesneden
2 el olijfolie
50 g santen
2 el ketjap manis
1 tl trassie
1 tl laos
1 tl vers geraspte gember
1 kleine rode ui gesnipperd
1 geperste teen knoflook
1 (kleine) el sambal badjak
1 serehstengel middendoor gesneden

voor de komkommer/ mango-salade:
1 komkommer overlangs doorgesneden zonder zaadjes in blokjes
1/2 mango in blokjes gesneden
1/2 rode peper zonder zaad gehakt
1/2 limoen sap

(voor)bereiding:
de gele rijst: doe de rijst vast in een pannetje met de djeroek poeroet, kurkuma, serehstengel en zout.

de tempé: Snijd de tempé in de breedte in plakken en daarna overdwars in niet te dunne plakjes. Rooster het korianderzaad in een droog koekenpannetje en maal fijn in een vijzel. Doe het gemalen korianderzaad in een kom samen met derest van de ingrediënten voor de marinade. Schep er de tempé doorheen en zet een half uurtje weg.

de salade: doe de komkommerblokjes met de mango in een kleine schaal, knijp er het limoensap boven uit en schep er doorheen. Verdeel er de rode peper over met wat gehakte koriander, overdek met folie en zet koud weg.

de sambal goreng boontjes: kook de boontjes vijf minuten voor en giet ze af ineen zeef.

! verwarm borden vast voor in een oven op 80 graden

bereiding: kook water voor de rijst en kook de rijst met kruiderijen volgens gebruiksaanwijzing. Giet af in vergiet en doe terug in de pan met het deksel erop.

Maak intussen de sambal goreng boontjes. Fruit de gehakte ui, knoflook, gember en laos zachtjes vijf minuten op een laag vuurtje. Doe er de santen bij en laat deze smelten langzaam smelten. Doe er de ketjap manis bij, de trassie, sambal badjak en 1/2 dl water, doe er de uitgelekte boontjes bij en warm goed door.

Bak tijdens het opwarmen van de boontjes intussen de tempé op half hoog vuur bruin in een el olie in een anti-aanbakpan(bewaar de marinade)
Zonder deze aan te laten branden en op niet te hoog vuur. Bak de tempé gedurende vijf tot tien minuten mooi bruin, overgiet met de marinade en laat deze iets instropen.

serveren: rooster een flinke el sesamzaadjes in een kleine anti-aanbakpan.
Haal de voorverwarmde borden uit de oven en schep de gele rijst, wat van de sambal gorengboontjes, de tempé met daarover geroosterd sesamzaad en de komkommer/ mangosalade

2 Comments

  1. hedwig.adema

    We zijn nog lang niet uitgepraat, fijne momenten, dank je wel voor je vriendschap XXX

  2. Hedwig het was heerlijk! Maar ook gezellig, we zijn nog lang niet uitgepraat! Xx

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.