Dit nagerecht hebben we gemaakt bij de kookworkshop die we hebben gevolgd bij meesterkok Wim Wolfs. Ook het ijs was zelf gemaakt. Om dit recept niet te bewerkelijk te maken kun je er natuurlijk ook kant & klaar ijs bij serveren. Maar voor wie het wil, kan er het ijs van tevoren bij maken (kan al een paar dagen van te voren) en kan zonder ijsmachine. Recept wordt bij gevoegd.
De sinaasappelsaus, de meringe kun je ook ruim van tevoren bereiden.
voor de sinaasappelsaus:
4 sinaasappels
1 passievrucht
20 g suiker
1 dl jus d’orange
1/2 dl cointreau
aardappelmeel
voor het ijs:
250 ml slagroom
50 g suiker
4 el kirsch of je favoriete likeur
1 citroen
50 g appelstroop
3 eidooiers
1 ei
1 cakevorm of kom van 1 liter
plastic folie
voor de meringe:
50 g eiwit
120 g suiker
voor de slagroom:
1 dl slagroom
10 g suiker
voor de flensjes:
olie om in te bakken
80 g bloem
2 eieren
2 dl melk
30 g suiker
(voor)bereiding sinaasappelsaus: sinaasappelschijfjes uitsnijden en partjes en sapopvangen. Passievrucht uitlepelen en bij de sinaasappelpartjes doen. 20 g suiker licht karamelliseren en afblussen met de jus d’orange en de cointreau.
De saus licht afbinden met wat water aangelengd aardappelmeel. Laten afkoelen. Hier later de sinaasappelpartjes doorscheppen.
(voor) bereiding ijsKlop de slagroom met de helft van de suiker bijna stijf, voeg 2 eetlepels likeur en rasp van de citroenschil toe. Bewaar de slagroom in de koelkast.
Verwarm de appelstroop met de resterende likeur tot het lauw en vloeibaar is.
Zet een pan klaar met een daarin passende roestvrijstalen kom of glazen schaal die goed aansluit, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Vul de pan met zoveel water zodat de schaal het water net niet raakt. Breng het water tegen de kook aan. Klop de eidooiers, het ei en de rest van de suiker in de schaal, op de pan met heet water met een garde schuimig en lauwwarm. Tot circa 40 ºC. Haal de schaal van de pan en klop het eimengsel met de mixer in circa 5 minuten koud en luchtig. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk kleine beetjes appelstroop toe. Roer het eimengsel met een spatel luchtig door de slagroom.
bereiding: Wil je er bolletjes van scheppen, doe dan het vloeibare ijs in een kom, wil je plakjes, doe dan het volgende: beleg de cake-vorm met plasticfolie en zorg dat de wanden zo kreukvrij mogelijk zijn.
Giet er het vloeibare mengsel in en spatel met een plastic spatel alles uit de kom.
Strijk glad en zet de vorm minimaal vijf uren in de vriezer.
serveren: stort de ijs-cake over op een mooi bord en snijd aan. Of in t geval je een kom gebruikt,schep er bolletjes ijs uit door middel van een ijslepel.
(voor)bereiding meringe: klop de eiwitten stijf in een vetvrije metalen kom op hoogste stand. Klop er 75 g suiker door. Spatel de rest van de suiker door het geklopte eiwit en doe het over in een spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat per persoon een bodem van schuim en bak in een oven van 100 graden. Na zes minuten de deur van de oven iets open zetten (kiertje) en zo nog 11/2 uur laten drogen.
bereiding slagroom: klop de slagroom stijf en doe over in een spuitzak
bereiding flensjes: zeef de bloem, en klop er met een garde de eieren, en melk doorheen. Bak hier dunne flensjes van en houd warm in een oven van 80 graden.
serveren: verdeel de schuimkoekjes over vier mooie borden. Vouw de warme flensjes in vieren op de borden. Verwarm de saus en spatel er de sinaasappelpartjes door. Verdeel over de flensjes, en spuit de slagroom op de schuimkoekjes.