Fazant met witlof, tijm en gekonfijte aardappels

Dit is een erg lekker kerstgerecht, die we hebben gemaakt bij de kookworkshop van meesterkok Wim Wolfs. De gekonfijte aardappels maak je door de aardappels in olijfolie te garen, erg lekker. Ik heb het voor jullie in een logische werkvolgorde gezet.

nodig voor vier personen:
2 schoongemaakte fazanten

saus:
olijfolie
1 teen knoflook
1 sjalot
1 appel
3 takjes tijm geritst
3 dl wildfond
honing
peper en zout
calvados

voor de groenten:
11/2 stronk witlof per persoon
250 g spruiten
roomboter
iets zout

voor de gekonfijte aardappels:
8 vastkokende aardappels
olijfolie
enkele gekneusde tenen knoflook
zout en peper

saus bereiding; knoflook, appel en sjalot schoon maken en fijn snijden. Fruit zachtjes aan in olijfolie en doe er de fond en de bouillon bij. Verwarm dit op het vuur, hier ga je straks de fazantpoten in garen.

fazant bereiding: zout en peper de fazant-delen en bak bruin aan in de olijfolie. Doe de poten in de saus en laat 2 uren garen.
De borstjes bereid je tien minuten voor het eten. (bereiding verderop)

aardappels bereiding: de aardappels schillen, kleine exemplaren door midden snijden, grotere – in vieren. Dompel helemaal onder milde olijfolie waar je enkele gekneusde tenen knoflook, en peper en zout aan toegevoegd hebt. Kook ze tegen het kookpunt aan gaar in 30/ 45 minuten.

groenten bereiding: de witlof lis snijden en zachtjes aanbakken in wat boter tot ze net gaar zijn, breng op smaak met peperen zout en iets honing. Halveer de spruitjes en blancheer ze een paar minuten in wat water met zout, tot ze beetgaar zijn.
Schep uit de pan en laat afkoelen.

fazant-borstjes bereiding, tien minuten voor het eten: peper en zout borstjes en bak ze in olijfolie mooi bruin aan beide kanten (1 minuut per kant). Leg ze op een ovenrekje en plaats deze nog vier minuten in een oven van 140 graden.

fazant bereiding: haal na twee uur de fazant-poten uit de saus en kook de saus in tot er een mooie saus ontstaat. Houd de poten warm in aluminiumfolie.

serveren: verwarm de spruitjes nog even in wat water met roomboter, en verwarm borden voor in een bak heet water.
verdeel de fazant-poten, de groenten en de borstjes over vier voorverwarmde borden, zet er de gekonfijte aardappels bij en lepel er de saus over.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.