Fiadone met frambozencoulis met lemoncurd

Wie is er nou niet gek op cheesecake, alleen zijn ze vaak aan de machtige kant met een veelvoud aan roomkaas en slagroom.
Deze taart heet Fiadone, en komt uit Corsica, daar maken ze de taart met brocciu, een verse schapenkaas.
Ik koos er voor om ricotta te gebruiken.

nodig voor een taart van 8 personen:
75 g suiker (gebruik meer wanneer je een zoetekauw bent, maar het is zo echt zoet genoeg)
6 eieren gesplitst (eiwitten in vetvrije kom doen)
rasp van een biologische citroen
500 g ricotta
250 g diepvriesframbozen
1 grote lepel lemoncurd
1 springvorm van 24 cm
1 vel bakpapier
boter voor het invetten
250 g verse frambozen
verse munt

bereiding: klem het bakpapier tussen de bodem en de rand, en knip het uitstekende deel erom weg. Vet de vorm in met boter.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en zet voor gebruik even koel weg (niet langer dan vijf minuten)
Klop de eidooiers met de suiker tot licht van kleur. Klop er de laatste minuut de ricotta en citroenrasp door.
Spatel er de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door, om de luchtigheid erin te houden, en giet in de springvorm. Bak de Fiadone in 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden. Ontdooi de frambozen door er kokend water op te gieten in een kom. Doe over in een zeef en laat het vocht eruit lekken. Doe terug in de kom en pureer met de lemoncurd tot een coulis.

serveren: haal na de baktijd de Fiadone uit de oven en laat in de vorm afkoelen tot lauw. Serveer in punten en serveer met de frambozencoulis, wat verse frambozen en wat blaadjes verse munt.
Drink er een lekker kopje espresso bij

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.