Zelfgemaakte falafel is het lekkerste wat er is. Maak ze dan niet van voorgekookte kikkererwten maar van voorgeweekte kikkererwten zonder ze te koken. Zo hoort het, en worden ze het lekkerst.
Ik serveerde ze als hoofdmaaltijd met een heerlijke salade met blauwe bessen, frambozen en een gemenge pittenmix met een dressing van olijfolie extra vergine, balsamico, een vers zadenbroodje en een heerlijk harissa-sausje.
recept falafel:
500 gram kikkererwten (géén blikerwten)
1.uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 bosje peterselie, grof gehakt
1/2 bosje koriander, grof gehakt
1 tl sambal
11/2 eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel korianderzaadjes (gevijzeld of gemalen)
1 tl zout
1 theelepel bakpoeder
bloem (eventueel een el)
olie om in te bakken
(voor)bereiding: Laat de kikkererwten in ruim water 1 dag weken in de koelkast.
bereiding: Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is. De pasta blijft korrelig en dat is prima, voeg in geen geval vocht toe !!
Voeg nu de bakpoeder toe, Kneed weer alles goed door elkaar. Voeg er, wanneer je de constitutie niet goed vindt, en er geen balletje van kan maken, wat bloem toe maar absoluut niet te veel. Maak er mooie balletjes of schijfjes van.
Verhit (kokos)olie in een koekenpan en bak de falafel-balletjes(of schijfjes) zo’n 8 minuten tot ze mooi bruin en gaar zijn.
harissa sausje:
8 el Griekse yoghurt
1 el crème fraiche
1 el citroensap
1 geperst teentje knoflook
2 el harissa
klop een sausje hiervan en serveer met de falafelballetjes