Eendenborst met Oosterse pruimensaus, lilt gem sla en basmatirijst

Zelf pruimensaus maken voor door Oosterse gerechten, ik kwam op het idee, omdat ik nog een stuk eendenborst had liggen. Maar om daar nou weer apart voor naar de Toko te rijden, zelf maken leek me een goed alternatief.
Het was heerlijk en in 1 minuut gepiept, gewoon met gedroogde zachte pruimen, Chinese rijstazijn, verse gember, knoflook, rode peper en palmsuiker.bij elkaar in een mengbeker doen en pureren tot chutney Deze pruimensaus heb ik verwerkt in onderstaande Oosterse saus die het ook prima doet bij geroosterde kip of gebakken tahoe.
Recept van pruimensaus is van mezelf, het recept van de eendenborst met Oosterse saus komt van All-recipes.

recept voor 4 personen:
voor de pruimensaus:
125 gram zachte gedroogde pruimen (AH)
2 el Chinese rijstazijn
1 geraspt of geperst teentje knoflook
1 cm verse gember geraspt
1 el bruine palmsuiker (Toko) of bruine basterdsuiker
1/2 rode peper zonder zaadjes gehakt
3 el water

voor de eendenborst met Oosterse saus
400 gram eendenborstfilet
2 el Chinese vijfkruidenpoeder
2 el olijfolie

voor de lilt gem sla
2 el olijfolie
2 kropjes little Gem sla
zout en peper

200 gram basmatirijst
optioneel 3 blaadjes djeroek poeroet

voor de roergebakken groenten
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika’s in stukken
1 bos bosuitjes in ringen
1/2 rode peper zonder zaadjes geraspt
2 gehakte tenen knoflook
2 cm gemberwortel geraspt
5 grote el pruimensaus (hoeveelheid recept is goed)
2 el sojasaus
11/2 dl kippenbouillon
(Bron: All-recipes)
voor de garnering:
gehakte koriander
gehakte rode peper

Bereiding pruimensaus: doe voor de pruimensaus alle ingrediënten in een smalle mengkom, en pureer het met een staafmixer. Controleer of de saus de juiste dikte heeft of dat er nog wat heet water bij moet.

Tip: warm de borden even voor op 80 graden in de oven.

Bereiding eendenborst: kerf met een scherp mes de eendenborst op de velkant in ruitmotief in, om kromtrekken te voorkomen en wrijf in met de Chinese vijfkruidenpoeder.
Bak in een anti-aanbakpan de eendenborst op de velkant 8 minuten. Draai de eendenborst om en bak de andere kant 5 minuten. Eendenborst bakt gaar in het vet wat vrijkomt tijdens het bakken.
Laat de eendenborst na de baktijd even 2 minuten rusten onder aluminiumfolie.

bereiding little gem; snijd de kropjes sla overdwars door, en snijd een klein stukje van de stronk af.
Bak de sla op de snijkant op vrij hoog vuur in de olie al rondschuivend door de pan zo’n twee minuten, draai de halve kropjes om en bak twee minuten aan de andere kant. Bestrooi met wat zout en peper

bereiding rijst; kook de rijst met de djeroek poeroet-blaadjes volgens gebruiksaanwijzing

Neem de sla-helften uit de pan, wikkel in alufolie en houd eventueel warm bij de borden in de oven

bereiding roergebakken groenten: Intussen bak je in een andere pan de paprika, bosui, rode peper, knoflook, verse gember op hoog vuur al roerbakkend op hoog vuur gedurende zo’n vijf minuten in de olijfolie.
Voeg er de pruimensaus, kippenbouillon, en sojasaus aan toe en warm nog een aantal minuten door. Kook de rijstmie gaar volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de eendenborst in schuine, niet al te dikke plakken.
Serveren: haal de verwarmde borden uit de oven, schep de saus op 1/3 van het bord, leg er een half gebakken little gem sla naast en de rijstmie. Garneer met gehakte rode peper en koriander

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*