Het is even een werkje, maar wanneer je bijvoorbeeld een etentje hebt met vrienden kun je het uren van tevoren al voorbereiden, zodat je de rust hebt bij het bereiden ervan. De groenten moeten namelijk in piepkleine blokjes worden gesneden, je gebruikt hiervoor, koolrabi, wortel, courgette, aubergine en tomaat.
Het is een erg lekker gerecht en ziet er ook nog eens prachtig uit.
De saffraanrijst kun je zelf maken, of je koopt kant en klare gele rijst. Er wordt meestal ook kurkuma gebruikt tezamen met saffraan om de rijst geel te kleuren.
Nodig voor 4 personen:
4 el olijfolie
1 winterwortel (250 gram) in kleine blokjes
1 kleine (250 gram) koolrabi in kleine blokjes
1 aubergine in kleine blokjes
1 courgette in kleine blokjes
4 romatomaten ontveld, ontdaan van zaadjes en in blokjes
1 el kappers
1 buisje saffraan
1 glas droge witte wijn
2 dl kippenbouillon (tip van een kok, gebruik áltijd kippenbouillon, of je nu een vlees/ vis/ of groentegerecht maakt)
Voor de rijst
1 pak gele rijst of indien je deze zelf wilt maken
1 buisje saffraan
2 tl kurkuma
1 teen knoflook geperst
2 el olie
300 gram basmatirijst
2 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
8 dorades à 125 gram
1 citroen in schijfjes
verse dille
olijfolie
Bereiding: laat de saffraan even weken in twee el kokend water. Bak de koolrabi-,wortel-en aubergine-blokjes in de olijfolie op matig hoog vuur (pas op ze mogen niet bruin verkleuren) voeg na 5 minuten de courgette-blokjes erbij en bak even mee. Zet het vuur hoog en blus de groenten af met een glas witte droge wijn, en laat verdampen. Voeg er nu de kippenbouillon en de saffraan met het water aan toe en laat 5 minuten inkoken. Doe er als laatste de tomatenblokjes en kappers bij en warm even mee.
Kook ondertussen de rijst volgens gebruiksaanwijzing, of maak zelf gele rijst, zie beschrijving onder:
Bereiding rijst: laat de saffraan in 2 el kokend water weken. Fruit de knoflook met de twee tl kurkuma heel zachtjes in de olie, voeg er de rijst aan toe en bak mee tot alle rijst glimt van de olie. Voeg er nu de saffraan met het water aan toe en vul verder aan met kokend water tot de rijst een dikke vingerkoot onder water staat. Laat nog even aan de kook komen, roer de rijst nog even door en doe de limoenblaadjes er bij, laat 20 minuten op een spaarbrander langzaam gaar worden met deksel op de pan.
Dorades: bak de dorades zo’n 5 à 6 minuten op de huid in olijfolie, afhankelijk van de dikte, draai de vis om en bak nog 2 minuten op de andere kant.
Serveren: timbaaltjes: doe de rijst in een met water omgespoeld kommetje of kopje druk goed aan en keer om op een mooi ovalen bord. Doe dit op vier borden.
Schep er de groenteblokjes in saffraan bijlangs, leg er de dorades kruislings overheen en garneer met citroenschijfje en dille.