Deze Deense droomcake is een echte Deense klassieker. De cake zelf is simpel, het is de kokostopping die hem zo bijzonder maakt. Manlief maakte hem als afsluiter van een vijf-gangen-diner. We hebben nog veel over, aangezien we de stukjes niet te groot hebben gesneden. We krijgen er 16 stukjes uit. Op moederdag aten we de droomcake met verse bramen en frambozen. Mijn man deed in plaats van 225 g suiker, 160 g suiker in de cake, en dat was zoet genoeg. Ook voor de topping gebruikte hij 175 gram rietsuiker in plaats van 250 gram.
Met elkaar dus bijna 150 gram minder suiker, en hij was nog zoet genoeg, en heerlijk !!
Voor meer heerlijke zoetigheid voor bij de koffie kijk hier.
Nodig voor een springvorm van 24 cm
3 eieren
225 gram kristalsuiker (160 g deden wij)
1/2 theelepel vanillesuiker
225 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
75 gram gesmolten boter (ongezouten)
150 ml volle melk
Voor de topping:
100 gram boter
250 gram donkerbruine basterdsuiker (mijn man deed 175 gram)
75 ml volle melk
150 gram geraspte kokos
snufje zout
Bereiding: verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bekleed ‘m met bakpapier.
Klop met een mixer de eieren samen met de suiker en vanillesuiker tot luchtig en zachtgeel.
Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag, en spatel er voorzichtig door.
Vermeng de melk met de gesmolten boter en meng dat ook rustig door het beslag, tot alles helemaal is opgenomen.
Giet het beslag in de springvorm en zet op een bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (dit om lekken op de bodem van de oven te voorkomen. Bak de taart in 35 minuten gaar. Prik voor de zekerheid met houten prikker in de cake. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Anders er nog vijf tot tien minuten inzetten.
bereiding kokostopping: smelt in een klein pannetje op laag vuur alle ingrediënten voor de topping.
Haal de cake uit de oven en spreid de topping erover uit met de achterkant van een lepel. Zet de taart van terug in de oven, draai de temperatuur naar 200 graden en laat de Deense droomtaart nog 5 minuten bakken.