Met dit koudere weer krijg je weer zin in lekkere stoofpotjes, we aten daarom gisteravond romige polenta met peterselie en vegetarische gehaktballetjes met rode paprika en verse tomatensaus die bulkt van de vitamines.
de hele dag drink ik thee en water
ontbijt: taartje van 1/2 banaan geprakt met 35 gram gehakte walnoten en 3 el havermout. Dit in een bakring op bordje stampen met stampertje, hier vier el Griekse yoghurt 2 % vet scheppen. Hierop 1/4 mango in stukjes met kaneel erover.
erbij koffie
lunch: liefde & passie broodje met boter, kaas, alfalfa en sla met verse jus d’orante
tussendoor: earl grey thee met een kokosballetje recept
diner: romige polenta met peterselie en vegetarische gehaktballetjes met rode paprika en verse tomatensaus.
nodig voor 4 personen:
4 el olijfolie
2 gehakte tenen knoflook
1 ui gesnipperd
4 grote puntpaprika’s
1 kleine rode peper
500 gram verse kleine rode/ gele/ oranje tomaatjes
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
2 tl oregano
1/2 bos verse peterselie
16 kleine vegetarische gehaktballetjes
nodig voor 4 personen:
Voor de polenta:
250 gram polenta (Jumbo, Turkse-, of Marokkaanse winkel, Toko)
1 liter water
40 gram roomboter
125 gram geraspte paranokaas
peper en zout
!! Verwarm vier borden voor op 80 graden in de oven.
bereiding: fruit de gesnipperde ui en gehakte knoflook in twee el olijfolie op zacht vuur. Snijd de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in grove stukken. Verwijder de pitjes uit de rode peper en hak de peper fijn. Voeg de paprika en de gehakte peper bij de gefruite ui en knoflook zet het vuur op hoog, en bak de paprika en peper tien minuten mee. Zet het vuur zacht. Snijd de tomaatjes in plakjes en voeg bij de saus, bak op hoog vuur mee gedurende vijf minuten. Zet het vuur weer zacht en doe er de de tomatenpuree, de oregano en vier blikjes heet water bij en roer door. Doe er een deksel op en laat twintig minuten stoven. Hak de peterselie vast fijn.
Maak nu de polenta: de meeste polenta’s die je bij de supermarkt en toko’s kan kopen is een snelkookpolenta. Deze zijn binnen een kwartier klaar in tegenstelling tot polenta die je 45 minuten moet koken.
Breng 250 gram polenta met een liter water aan de kook, zodra het kookt een kwartier zachtjes al roerend met een houten pollepel laten koken. Proef of de polenta gaar is, doe er dan de roomboter bij samen met de geraspte kaas en roer door de kokende polenta. Breng op smaak met peper en zout.
Intussen de vegetarische gehaktballetjes in twee el olijfolie zes minuten bakken in een anti-aanbakpan. Roer de gare balletjes door de paprika/ tomatensaus.
Serveer de polenta met de gehaktballetjes in paprika/ tomatensaus. Garneer met wat gehakte peterselie
tussendoor: koffie met stukje chocolade
tussendoor; water met 2 droge volkoren toast