Yes !! Eindelijk zijn mijn zoete aardappelchips goed gelukt, eerst te slap, dan te bruin, maar nu heb ik het gevonden. Mijn dagmenu ziet er erg fleurig uit al zeg ik het zelf.
Tussendoor; water
Ontbijt: granola van 30 gram havermout met 40 gram gehakte gemengde noten bakken op halfhoog vuur in een flinke theelepel kokosolie. Daar een halve eetlepel honing op en doorbakken tot geurig en iets bruin. Ik at er een paar lepels biologische volle yoghurt op en 1/4 mango in blokjes.
Lunch; tortilla dun besmeerd met zachte geitenkaas, wat gerookte zalm en rucola. Ik rolde de tortilla op en deed er wat mosterd/ dillesaus over.
Hier dronk ik een glas vers geperste sinaasappelsap bij.
Tussendoor: bakje chips van zoete aardappel;
ik schaafde twee zoete aardappels heel dun op een dunschiller op een staande rasp met rondom rasp en schaafmogelijkheden. Deze legde ik los van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Stip de schijfjes een beetje aan met een kwastje met olijfolie en bestrooi licht met zout. De bakplaat met zoete aardappelchips zette ik 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Eindelijk had ik geen slappe-, of verbrande chips, maar lekkere krokante chips. Dit natuurlijk niet allemaal tegelijk opgegeten.
Diner: voor twee personen gepofte zoete- en een gewone aardappel uit de oven met kruidenroom, sperzieboontjes met wat bietensalade en een bietenburger (recept op site)met gekaramelliseerde rode ui. Hiervoor de gewone aardappel 50 minuten poffen in een oven in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen, de zoete aardappel er tien minuten eerder uit halen, prik er met een vork in om te checken.
Maak sausje van 2 el crème fraiche, wat oregano, tl citroensap, snufje zout en peper.
De bietensalade: gare verse rode bietjes (koelvak) in blokjes snijden en mengen met uitje, lepel mayonaise, iets citroensap, half appeltje, peper en zout.
In een andere koekenpan twee uien in ringen in wat olie of boter, laat twintig minuten karamelliseren de eerst vijf minuten op hoog vuur bakken, daarna op zachter vuur.
Bak intussen de bietenburgers zo’n acht minuten, en kook de sperzieboontjes gaar.
Serveren; snijd de aardappels door en doe er de kruidensaus op. Serveer met de bietenburgers, de rode ui, bietensalade en sperzieboontjes
Tussendoor; koffie met twee blokjes chocolade en later op de avond een glas water met restje zoete aardappelchips