Dagmenu 95

Hier een erg lekker dagmenu, niet te ingewikkeld en het ontbijt kun je grotendeels s’avonds voorbereiden, zo ook de geitenkaas-balletjes voor de lunch, die goed mee te nemen is voor naar kantoor. De dressing neem je dan gewoon even apart mee in een afsluitbaar bakje.

De hele dag door drink ik water

Ontbijt: ovenschoteltje
‘Crumble met pompoenpitten op mango, appel, gedroogde abrikozen en blauwe bessen’
Een crumble is natuurlijk altijd lekker, maar ik heb er een bijzondere crumble van proberen te maken en volgens mij is dat helemaal gelukt.

Voor de vulling:
6 gedroogde abrikozen in stukjes
1/2 appel in stukken
1/4 mango in stukken
1 klein handje blauwe bessen
20 gram walnoten

voor de crumble:
1/2 el kokosolie met kokossmaak
30 gram havermout gemalen tot meel
1 tl honing
20 gram pompoenpitjes

optioneel: Griekse yoghurt

bereiding: vet een ovenschaaltje in met wat kokosolie. Schep er het fruit in. Maak met je handen een kruimelig deeg van de ingrediënten voor de crumble en druk op het fruit in het ovenschaaltje. Zet het schaaltje gedurende 35 minuten in een oven van 180 graden. Lekker met een klodder Griekse yoghurt van 2% vet.

Lunch:
‘Quinoa/ geitenkaas-balletjes met witte druiven en zoete tomaatjes op salade’
Op vakantie vorig jaar in Kefalonia ontstond het idee om zachte geitenkaas te voorzien van een laagje gare quinoa. Dit kwam omdat ik een heel pak quinoa had gekookt op mijn vakantie-adres voor mijn ontbijt. Gek genoeg heb ik er later nooit meer wat mee gedaan, .
De combinatie geitenkaas met witte druiven is heerlijk, verder is deze salade erg eenvoudig van opmaak. ‘Less is more’ zeggen ze weleens

Nodig voor twee personen:
200 gram geitenkaas
100 gram (rauw gewogen) gekookte gemengde quinoa (AH)
75 gram babyleaf sla
16 witte druiven in tweeën
12 oranje en gele snacktomaatjes  in tweeën
3 el olijfolie extra vergine
1  el balsamico goede kwaliteit

bereiding: maak eerst de dressing, klop van de olijfolie en balsamico een sausje en schep de babyleafsla er voorzichtig doorheen. Verdeel de sla over twee grote platte borden. Draai tien balletjes (20 gram per stuk) van de geitenkaas en rol ze door de quinoa, daarbij kun je de quinoa er een beetje in drukken. Verdeel de balletjes over de borden. Leg er de halve witte druiven omheen en de halve tomaatjes.

tussendoor: een stuk fluffy bananencake met deze keer appel in plaats van noten of blauwe bessen. Ik smeerde er een dun laagje 100% pindakaas met stukjes noot op.

diner:
‘Tweekleuren tagliatelle met gamba’s, kabeljauw-tartaar met brunoise van groenten in tomatensaus’
Ik heb gekozen voor een tweekleuren tagliatelle met een bijzonder lekkere combinatie van gamba’s met een kabeljauwtartaar en roergebakken brunoise van groenten in een tomatensaus met vissaus. Ik moet zeggen dat dit een geweldige combinatie bleek te zijn, waarop ik best wel een beetje trots ben

voor vier personen:
voor de gamba’s:
2 el olijfolie
400 gram gamba’s gepeld en ontdaan van blauw buikdraadje
1 gehakte teen knoflook
1/4 bosje bieslook van plantje in stukjes

Voor de roergebakken kabeljauwtartaar met groenten
2 el olijfolie
200 g kabeljauw tot tartaar gesneden
1  courgette in kleine blokjes
1  wortel (kleine winterwortel) in kleine blokjes
1  rode ui gesnipperd
1 teentje knoflook gehakt
3 el olijfolie
zout
versgemalen peper
1 blik tomaatstukjes
4 el vissaus
1 bos basilicum in reepjes

300 gram tagliatelle groen/ wit

bereiding: bak de gamba’s in de olijfolie samen met de gehakte knoflook en bieslook gedurende twee minuten in een anti-aanbakpan. Schep uit de pan en wikkel in aluminiumfolie.
Doe olijfolie in de pan en bak de wortel, courgette, ui, knoflook en kabeljauw zo’n vijf minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Doe er de tomatenblokjes bij en de vissaus en laat nog vijf minuten zachtjes koken. Kook intussen de tagliatelle gaar. Voeg er de laatste minuut de basilicum en gamba’s aan toe en warm nog even door. Giet de gare tagliatelle af en voeg daar nog wat olijfolie extra vergine aan toe met wat zout en schep er de gamba’s met de saus doorheen.
Zo lekker !!

tussendoor: koffie met een klein blokje pure chocolade

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.