Genieten van gezond en heerlijk eten, het is mijn lust en mijn leven, manlief zegt weleens, volgens mij denk jij iedere seconde van de dag aan eten, en dat is waar.
Ik denk altijd aan eten, aan recepten, aan wat ik ga maken voor ontbijt, lunch en avondeten. Het eten van vlees is me steeds meer tegen gaan staan na de negatieve berichtgeving over dierenleed in slachthuizen. Ik eet heel weinig vlees, vaker vis, en zo veel mogelijk vegetarisch.
De hele dag door drink ik veel water
Mijn dagmenu was genieten gisteren
Ontbijt: overnightoats van 50 gram havermout met 35 gram gemengde noten en lekker veel mango
Tussendoor: twee gedroogde abrikozen met een blaadje munt door de kwark heen gehaald (raar hapje hè?)
Lunch: restje volkoren couscous met veel groente een bakje met twee volle el halfvolle kwark met een handje gehakte munt. Erbij salade van 1/2 avocado met limoensap. Lekker met srirachasaus (Thaise scherpe saus AH)
recept van bovenstaande couscous voor drie personen:
225 gram volkoren couscous
3 el olijfolie
2 rode puntpaprika’s in stukjes
1 grote courgette in halve maantjes
1 bos lente-uitjes in reepjes
3 gehakte tenen knoflook
1/2 el srirachasaus (Thaise pittige saus, AH)
2 el za’atarkruiden
sap van 1/2 limoen
2 el honing
voor de komkommersalade:
1 komkommer zonder zaadlijsten, in blokjes
1 dl azijn
1/12 el bruine suiker
1 handje gele rozijnen
voor erbij:
linzen of vlees naar keuze
bereiding: verhit de olijfolie en bak op hoog vuur de groenten en de knoflook, en doe dit al roerbakkend gedurende 10 minuten. Overgiet de couscous met 330 ml kokend water en laat twee minuten wellen. Roer de couscous door de groenten en doe er de srirachasaus, de za’atar en honing door en pers er de halve limoen boven uit.
Proef of de couscous op smaak is.
Hussel de ingrediënten voor de komkommersalade door elkaar en serveer erbij.
Tussendoor: jus d’orange met een handje noten ( vandaag wat veel noten, ach ja)
Avondeten: overgebleven witte en groene asperges gegeten met een moot zalm en een restje saffraansaus met wat roomboter en water om er nog wat saus van te maken. Ik had er hooguit 40 gram pasta bij, al lijkt t meer, dit omdat ik nogal veel asperges had.
recept saffraansaus
2 dl droge witte wijn
2 dl kippenbouillon (of vis- of kruidenbouillon)
2 dl slagroom
1 buisje saffraan
1 theelepel maizena aangelengd met iets water
Tip: Verwarm de borden voor in een oven van 80 graden
bereiding: maak eerst de saffraansaus door de witte wijn, bouillon, room en saffraan samen aan de kook te brengen en te laten inkoken tot je nog 2 dl over hebt, dit doen op matig hoog vuur. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Bind bij met de maizena, en laat al roerend een minuutje zachtjes koken vindt je de saus nog te dun, doe er dan nog wat aangelengde maizena bij, wanneer de saus te dik is doe er dan wat water bij. Zet het vuur onder de saus uit tot gebruik
Tussendoor: koffie met een volkoren koekje