dagmenu 6:
De dag begonnen met overnightoats , een geniet-ontbijt van 40 gram havermout en 30 gram ongezouten cashewnoten, 1 grote of twee kleine dadels, dit onder water zetten en een nachtje in de koelkast laten staan. S’ochtends het vocht eruit drukken met een lepel in een bolzeef. Dan met de staafmixer pureren, er wat kokos doorheen roeren en overdoen in een schaaltje, garneer lekker met blauwe bessen, vers of uit de diepvries.
Tussendoor:
water met limoen, munt en granaatappelpitjes. Ik heb s’ochtends nooit trek voor de lunch.
Lunch:
Caprese van 1 grote trostomaat met 1 buffel mozzarella, relatief duur in vergelijking met de mozzarella van koemelk maar veel lekkerder.
Snijd de tomaat en mozzarella in plakken en leg om en om op een bordje. Garneer met verse basilicum en besprenkel met lekkere extra vergine olijfolie. Bestrooi spaarzaam met gemalen zeezout.
Lekker met een volkoren/ speltboterham.
Tussendoor:
een spelt-rijstwafel met hardgekookt ei en peterselie
Diner 4 personen:
350 gram spaghetti met gegrilde zalm uit de oven met een saus van in stukjes gehakt 1/2 blikje ansjovisjes, 4 grote gehakte knoflooktenen, fijngesneden uitje 10 minuten gesmoord in olijfolie, dan blik tomaten op sap toevoegen (stamp de tomaten fijn met stamper) en afblussen met een glas droge witte wijn. Voeg er eventueel nog wat gehakte olijven en kappertjes door.
Laat een beetje inkoken. Hak een bosje peterselie fijn en roer door de saus. Breng op smaak met gemalen peper. Zout kun je achterwege laten omdat de saus al behoorlijk aan de zoute kant is door de ansjovisjes.
Voor het grillen van de zalm (je hebt maar twee moten nodig) bestrijk de zalm met dyonmosterd losgeroerd met olijfolie en peterselie en wat limoensap. Gril in 10 minuten nét gaar. Verdeel de spaghetti over 4 borden en verbrokkel boven ieder bord grof een halve zalm.
Dessert:
verse aardbeien met Griekse yoghurt 5 % vet kokosrasp en honing
Tussendoor:
koffie met gezond amandelballetje
Tussendoor:
los hardgekookt ei met wat zout