Vanaf vandaag hou ik weer een aantal dagen een eetdagboek bij. Zo de eerste week in januari zijn mensen vaak een beetje zoekende, willen graag gezonder gaan eten maar weten niet altijd hoe. Ik wil jullie graag helpen om ideeën op te doen waarbij je tevens ruimschoots aan je groenten en fruit komt op een dag. Én niet geheel onbelangrijk natuurlijk, niet duur uit bent, én lekker eet.
Ontbijt om 08.00; ik eet graag havermout/pannenkoekjes (site) dit at ik met een zespri-kiwi en 125 gram blauwe bessen uit de vriezer recept
Tussendoor: water, ik kan de hele ochtend toe op mijn ontbijt.
Lunch: tosti van twee volkoren boterhammen met 30+kaas, veel bieslook en reepjes rode paprika. Dit at ik met srirachasaus en verse jus d’orange van twee sinaasappels
Tussendoor: handje peccanoten met gele rozijnen en groene thee
Hoofdmaaltijd: 250 gram sperziebonen met 3 mini-gehaktballetjes in verse tomatensaus met 50 gram pp gekookte tarwekorrels
Je hebt nodig voor 4 personen:
voor de gehaktballetjes:
4 el olijfolie
400 gram gehakt kip/ rund/ varken of vegetarisch
peper en zout
2 teen knoflook gehakt
2 lenteuitjes
200 gram tarwekorrels (Turkse/ Marrokaanse winkel of natuurvoedingswinkel)
4 lenteuitjes
1 rode puntpaprika
2 gehakte tenen knoflook
1/2 bosje peterselie gehakt
1 blik tomaatblokjes (Mutti, de beste kwaliteit, AH)
1 tl sambal oelek
1 kilo sperziebonen
bereiding: Meng met de hand het gehakt met het peper en zout, de lenteuitjes en knoflook, draai er balletjes van.
Begin nu met de tarwekorrels, deze moeten zo’n 20/ 30 minuten koken. Kook de korrels volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bak op hoog vuur in de olijfolie de gehaktballetjes bruin in een koekenpan zo’n tien minuten. Voeg er de knoflook, paprika en lente-uitjes aan toe en bak even twee minuten op hoog vuur mee. Doe er de tomatenblokjes bij en 1/2 dl heet water. Laat zo’n twintig minuten zachtjes stoven. Kook intussen de sperziebonen 10 minuten en giet af.
Roer de gehakte peterselie door de saus met gehaktballetjes samen met de sambal.
serveren: schep de tarwekorrels samen met de gehaktballetjes in tomaat/ paprikasaus op vier borden en doe er de sperziebonen bij
Tussendoor: koffie met een klein cantucci koekje en een glas water