Gisteren was een dag waarop ik eigenlijk niet goed wist wat ik voor lunch zou maken, had eigenlijk wel zin in iets herfstig warms, alhoewel het weer niet zoveel herfstachtigs heeft op het moment, behalve dan de blaadjes die ondanks het prachtige weer toch neder dalen.
Om toch wat in de herfstige lijn te blijven aten we s’avonds zuurkool.
Ontbijt: boekweit-pannenkoek met appelstroop en gebakken appel: voor twee keer beslag: 70 gram boekweitmeel kloppen met 1 eitje en amandelmelk tot glad beslag. Bak een pannenkoek van de helft van het beslag, en bewaar de andere helft van het beslag bijvoorbeeld tot volgende dag.
Snijd 1 kleine jonagold appel in schijfjes.
Bak de pannenkoek in olijfolie en bestrijk met appelstroop, bak de jonagold schijfjes en leg deze erop.
Tussendoor: heb trek, drie toastjes met humus en glas water
Lunch: salade met kaasfondue van camembert Rustique met speltbroodje.
Nodig voor 2 personen 1 spanen doosje camembert Rustique, haal van 1 tak rozemarijn de naaldjes, snijd 1/2 teentje knoflook in flinterdunne schijfjes, 1/2 dl droge witte wijn, 2 spelt/ stokbroodjes, 1 zakje sla, 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, 2 tl honing, peper en zout
Bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de camembert uit het spanen doosje en verwijder de rood geruite doek. Plaats de camembert terug in het spanen doosje en snijd de kaas kruislings in. Druk er de naaldjes rozemarijn in, de flintertjes knoflook en giet er de wijn op. Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat en smelt zo de kaas 20 minuten in het doosje. Maak ondertussen de salade door een dressing te kloppen van de olijfolie, wijnazijn, honing en peper en zout en schep er de sla door. Verdeel de salade over twee borden. Scheur de beide broodjes door en serveer samen met de salade en de camembertf-ondue.
Hierbij verse jus d’orange
Tussendoor: biogardeyoghurt met blauwe bessen en wat nootjes
S’avonds: gepofte aardappel gegrild met crème fraiche/yoghurt- topping met geraspte paranokaas met gebakken serranoham en zuurkool met blauwe bessen.
Bereiding: verwarm de oven voor op 225 graden. Wikkel voor 3 personen 3 grote aardappelen in alufolie (glimmende kant naar binnen) en pof ze 60 minuten in de oven. Snijd na de poftijd de aardappels door. Verdeel er, 11/2 dl crème fraiche geklopt met 1/2 dl biogardeyoghurt, peper en zout over, strooi daar 50 gram paranokaas over en zet 10 minuten ongeveer onder een hete grill. Ondertussen 500 gram verse zuurkool verwarmen met 150 gram blauwe bessen. Bak nu ook 100 gram serranoham in toefjes krokant in een antiaanbakpan. Haal de gegratineerde gepofte aardappels uit de oven en verdeel over drie borden. Steek er de krokant gebakken serranoham in en serveer met de zuurkool met blauwe bessen.
Tussendoor: koffie met een 1/4 stukje dadelcake en water