Dagmenu 43

Gisteravond hadden we een etentje met vrienden, ik heb het simpel gehouden met drie gangen, en aan het dessert niet veel werk besteed. Niet omdat ik dat niet voor mijn gasten over heb, maar ben niet zo van het zoete, en ben daarom absoluut niet goed in desserts. Omdat ik liever niet teveel suiker gebruik is dat natuurlijk ook wel een beetje lastig.
Veel verder dan avocado/ cacoa/ banaanmousse of een crumble kom ik meestal niet. De  (overigens gekochte) mango-sorbetijs als dessert met kersen deed het gelukkig wel goed

Mijn ontbijt was: overnightoats van 50 gram havermout, 35 gram gemengde noten gepureerd met twee dadels met en een topping van granaatappelpitjes

Lunch: twee volkoren boterhammen met licht roomkaas, twee trostomaten in plakken, geraspte 30+kaas en rucola, hierbij een glas jusd’orange

Etentje: Vooraf (eerder gemaakte) sashimis-alade maar nu zonder de komkommer, en als hoofdgerecht Griekse Stifado welke 6 uren op zacht vuur heeft gestoofd.
Het dessert was simpel: Mango-sorbetijs met kersen en Nodig voor 4 personen:

sashimis-alade:
300 gram kraakverse zalm in blokjes
1 avocado in blokjes
1/2 komkommer zonder schil en zonder de zaadlijst in kleine reepjes
1 handje rucola
1 tl wasabi
2 el sojasaus
1 el limoensap
1 el sesamzaadjes

Bereiding:
Doe de zalmblokjes, avocado- en reepjes komkommer in een schaal. Klop een sausje van de sojasaus, limoensap en wasabi en roer dat door de zalm-komkommer-salade. Verdeel over vier diepe borden en strooi er de sesamzaadjes over.
Verdeel de rucola mooi over sashimi-salade.

Nodig voor een Stifado voor 6 personen;
Olijfolie
1500 gram sukadelappen in blokjes
4 uien (gepureerd samen met de knoflook met half kopje olijfolie extra vergine)
4 grote tenen knoflook
Gemalen zeezout en peper
Groot blikje tomatenpuree
750 gram zeer smaakvolle tomaten, ontveld met zaadjes in stukjes (omdat wij in Nederland geen écht smaakvolle tomaten hebben is het een aanrader om een blik gepelde tomaten te gebruiken van goede kwaliteit inclusief het sap)
1 kaneelstokjes doormidden gebroken
Handje verse tijm
2 laurierblaadjes (vers) gekneusd
3  dl rode wijn
1 flinke hand gehakte peterselie
1 dl runderbouillon
optioneel:  rietsuiker

Bereiding:
Verhit in een grote braadpan de olijfolie en maal zeezout en peper over de stukken sukadelap.
Braad bruin ophoog vuur en voeg er de gepureerde ui en knoflook aan toe en bak mee. Voeg er nu de tomatenpuree met de tijm aan toe en zet het vuur wat zachter. Bak nog 10 minuutjes zachtjes mee en doe er dan de rode wijn, de runderbouillon en de tomaten bij. Voeg er de kaneel aan toe en de blaadjes laurier en laat 3 uur of langer zachtjes stoven op een spaarbrander. Haal de kaneelstokjes er na 1 uur stooftijd uit.
Tussendoor wat heet water toevoegen wanneer dat nodig is, roer er op het laatste moment de peterselie door. Proef of je de stifado op smaak vindt, je kunt er  rietsuiker naar smaak aan toe voegen om de tomatensmaak naar boven te halen.
Heerlijk bij zilvervliesrijst en sperzieboontjes.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.