Dit is een avondmenu en geen dagmenu:
Op je verjaardag moet er lekker gegeten worden natuurlijk, en dát hebben we gedaan met zoete aardappelsoep met koriander en harissa vooraf en kabeljauwhaasje met saffraansaus, verse asperges met krieltjes als hoofdgerecht, en aardbeien met honing met kokos als dessert.
zoete aardappelsoep met harissa (de harissa in de soep is een ideetje van Jamie Olivier);
Nodig voor 4 personen:
kokosolie of olijfolie
2 sjalotten
2 tenen knoflook, gehakt
1 kilo zoete aardappels, geschild en in stukken
750/ 1000 ml kippenbouillon
2 flinke theelepels harissa (Turkse winkel)
1 gehakte rode peper.
Bereiding;
Fruit de sjalotten met de gehakte knoflook in de olie, voeg de zoete aardappels toe en bak even mee, doe er eerst 750 ml bouillon bij en laat 20 minuten zachtjes koken, pureer daarna met de staafmixer en kijk of er nog bouillon bij moet, de soep moet wel iets lobbig blijven. Proef of de soep op smaak is, voeg er anders wat zout aan toe. Roer de harissa door de soep.
Serveer de soep met koriander en gehakte rode peper.
Voor de saffraan saus;
25 gram roomboter
2 sjalotten
2 dl slagroom of Soya cuisine
2 dl kippenbouillon
1 dl droge witte wijn
1 buisje saffraan
1 theelepel maizena aangelengd met water
vers gehakte peterselie
25 gram roomboter om te monteren
Bereiding; fruit de sjalotten en de knoflook in de boter en doe er de slagroom, de bouillon en de helft van de wijn bij, laat in een el witte wijn de saffraan weken en voeg ook deze toe. Laat ongeveer een half uurtje inkoken.
Asperges;
1 kilo asperges
Schil de asperges laat helemaal onder kokend water staan en kook 15 minuten doe het vuur eronder uit, en laat de asperges nog 15 minuten in het kokend hete water staan.
Maak nu de saus af; zeef de saus en bind bij met iets aangelengde maizena. Monteer met de roomboter ( vuur onder de saus uit doen en klop de roomboter er doorheen)
Lekker met krieltjes met gehakte peterselie erdoor.
4 kabeljauwfilets à 150 gram (met huid)
25 gram roomboter
Versgemalen peper en zout
Bak de kabeljauwfilets in de roomboter afhankelijk van de dikte in ongeveer 3 minuten aan iedere kant. Of zes minuten op de huid, daarna een minuut aan de andere kant. De lamellen van de vis moeten nét van elkaar af kunnen. Dus niet te droog bakken.
Leg op ieder bord een paar asperges, leg daar de kabeljauwfilet op en drapeer er de saus over.. Garneer met versgemalen peterselie.
Dessert: verse aardbeien met kokos, honing en zwart sesamzaad.