Het was gister een dagje vol groenten en fruit. Heerlijk !! Al met al maar een pond gegroeid met de feestdagen, dat valt dus reuze mee. Ik hoef dus niet mee te doen met de afvaltraditie in januari ;-))
Sinds lange tijd weer eens een dagmenu, zomaar een dag in de week, altijd met veel groenten en fruit, waarbij koek en snoep geen enkele rol spelen. Wel eens een stukje pure chocolade bij de koffie, of een lekkere volkoren boterham met kaas, appelstroop of vegetarische smeerworst bij grote trek.
Ook kauw ik bij trek graag volkoren toastjes weg, of een stuk kaas uit het vuistje.
En voor het zoet bij de koffie neem ik een stuk fruit, gedroogd of gewoon of blokje pure chocolade.
Ontbijt: Deze lekker frisse pannenkoekjes van havermout met mango is erg lekker op de vroege morgen met nog wat kokos erover met wat partjes mango en voilâ
voor 2 personen:
90 g havermout
1/2 rijpe mango geschild
1 ei
1 tl koekkruiden
11/2 dl amandelmelk
2 el kokosolie met kokosaroma
1/4 mango in parten
geraspte kokos
eventueel nog wat honing
optioneel: bakring
bereiding: pureer in een kommetje bovenstaande ingrediënten tot een beslag. Bak er pancakes van dmv een bakring. Verhit de olijfolie in een koekenpan en plaats de bakring in de pan, lepel twee volle lepels per pancake in de ring, er kunnen ongeveer drie pancakes per keer in. Bak aan beide kanten zo’n 11/2 minuut, houd warm en bak de andere drie pancakes. Lekker met kokos en eventueel wat honing.
Tussendoor water:
Lunch: ik had nog twee kleine gekookte aardappeltjes over en nog wat linzen, en heb ik met een half zakje sla een lunch gemaakt van onderstaande salade. Ik nam daarbij wat meer wortel en doperwtjes.
Nodig voor 4 personen:
800 g vastkokende aardappels gekookt en afgekoeld
150 g linzen afgespoeld in vergiet (ik nam linzen met een bite van bonduelle)
100 g wortel, in blokjes kort geblancheerd en koud gespoeld
100 g diepvriesdoperwtjes kort geblancheerd en koud gespoeld
1/2 appel (Kanzi) ongeschild in blokjes
4 el lekkere mayonaise (ik neem altijd DL-mayonaise)
2 el inlegazijn uit de augurkenpot
peper en zout
mespunt kurkuma
1 kleine rode ui of sjalot, heel fijn gesnipperd
4 el augurk-blokjes, uit een potje bonduelle
bereiding: Snijd de gare aardappels in blokjes, en vermeng in een kom met de wortel, de erwten, de ui en appelblokjes. Roer er de mayonaise, de augurkblokjes, het augurknat en de kurkuma door. Stort op een mooie schaal en leg er partjes ei langs met toefjes ketchup en mayonaise.
Tussendoor: water en koffie met een gedroogde vijg, appel en handje amandelen
Avond-eten: voor twee personen 300 g knolselderij, 300 g courgette, 300 g wortel in reepjes met een geperste teen knoflook, peper en zout en kneep limoensap tien minuten roergebakken op hoog vuur in olijfolie. Per persoon moot zalm bestrooid met peper en zout van 150 g acht minuten gebakken.
Geserveerd met een plak limoen
Tussendoor: glas rode wijn met twee toastjes met blue stilton wat nog over was