Couscous met gegrilde groenten en kip (vegetariërs kunnen de kip vervangen door kikkererwten) is een heerlijke combinatie met Za’tar kruiden.
Ik heb er een yoghurt saus bij gemaakt met Harissa en knoflook, lekker in combinatie met de couscous.
Za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano.
Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad.
Za’tar is bij Turkse en Marrokaanse winkels te koop.
Harissa is een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Hij wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, deegwaren, rijstgerechten en merguez. De saus wordt doorgaans in tubes en blik verkocht in Turkse en Marokkaanse winkels.
Het recept is voor 4 personen.
Benodigdheden;
olijfolie
3 rode paprika’s
1 courgette
1 kleine aubergine
3 gare (zomer) bieten
400 gram kipfilet of een blik kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram)
250 g couscous
4 dl kokendhete groentebouillon
Olijfolie
1 bos bosuitjes
2 tenen knoflook
1 kleine Spaanse rode peper
1 el za’tar
4 grote dadels in reepjes
sap en rasp van 1/2 limoen
optioneel; Handje verse munt
Voor het harissa/ yoghurtsausje
2 dl dikke Turkse of Griekse yoghurt
2 dikke theelepels harissa
1 teen knoflook geperst
Wat limoensap
bereiding;
Snij de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten, de paprikakwarten in dikke repen, de bieten in dikke plakken en snij deze door. Snij de courgette en aubergine in plakken.
Zet de grillpan op het vuur en bestrijk met olijfolie. Gril achtereenvolgens, de paprika repen, de courgette, de aubergine en de bietparten.
Houd warm in aluminiumfolie.
Snij nu vast de bosuitjes en hak de knoflook samen met de rode peper (zonder de zaadjes) fijn. Snij de dadels in smalle reepjes.
Veeg de grillpan schoon en vet deze weer in met olijfolie. Snij de kipfilet in brede repen en gril gaar in 8 minuten,hou ook deze warm in aluminiumfolie. (Wil je een vegetarische versie, dan laat je het grillen van de kip achterwege)
Weeg nu 250 gram couscous af, doe in een vuurvaste kleine schaal en overgiet deze met kokende groentebouillon tot ruim een vingerdikte boven de couscous. Laat 2 minuten staan en roer met de vork rul.
Bak de al eerder gesneden bosuitjes, gehakte knoflooktenen, Spaanse peper zonder zaadjes, de za’tar en dadelreepjes in de olijfolie in een wok. Voeg de couscous toe en roer door, doe er de gegrilde groenten bij, het limoensap en rasp en de gegrilde kip. (Of een uitgelekt blik kikkererwten met een uitlekgewicht van 400 gram)
Voor het sausje;
alle ingrediënten door elkaar kloppen met een mini garde. Proef of het goed op smaak is.
Eventueel kun je de couscous ook serveren met gegrilde zalm (bestrijken met sojasaus geklopt met honing en knoflook en limoensap, serveer er dan geen harissasausje bij)