Couscous, groene asperges, groene kruiden en sojavinaigrette

Het gerecht met couscous, groene asperges en groene kruiden werd bij ons etentje bij kookstudio ‘Meet + Eat’ van Wim Wolfs in Goirle, door de leden van man’s kookclub geserveerd als klein voorgerechtje.
Ik heb dit recept mijn eigen twist gegeven en geef jullie het recept als hoofdgerecht.
De couscous is door de combinatie met de verse kruiden: dragon, basilicum en bieslook verrassend fris van smaak.
Dit gerecht werd geserveerd met verse tonijn, maar je kunt er ook heel goed gegrilde gamba’s, tofu of kip bij serveren.

‘Tonijn met couscous, groene asperges en groene kruiden’

Nodig voor 4 personen:
Voor de tonijn:
600 gram duurzame tonijn
versgemalen peper en zout
olijfolie

Bereiding:
Tonijn in 3 plakken verdelen, marineren met peper, zout en olijfolie en in een zeer hete (grill)pan aan twee kanten heel kort roosteren.
Tonijn laten afkoelen en bij het uitserveren in dunne plakjes snijden.

Couscous:
250 gram couscous
3 dl krachtige héte kippenbouillon
4 sjalotjes
1 biologische citroen
1/2 bosje bieslook
1/2 bos basilicum
1/2 bakje dragon
1 bos groene asperges
1 bos bosui
1 bos radijs
aluminiumfolie
Optioneel: steker

Bereiding:
Maak de sjalotjes schoon en snipper fijn. Trek met een citroenschiller de gele schil van de citroen. Snijd de kruiden en maak de groenten schoon. Fruit de sjalotjes met de citroenschil in de olijfolie, doe hier de couscous op en giet er de hete kippenbouillon op. Leg er een stuk aluminiumfolie op en laat wellen. Als de couscous is afgekoeld de groene kruiden erdoor roeren.
Breng op smaak met extra vergine olijfolie, peper en zout.

De sojavinaigrette:
2 sjalotjes
1 citroenschil van biologische citroen
1 cm verse gember
2 tl honing
1/2 dl soja
1 el citroensap
11/2 dl extra vergine olijfolie

Bereiding:
Sjalotje schoonmaken en snipperen, gember hakken of raspen, citroen afschillen of raspen.
Doe deze ingrediënten bij de soja, en roer er nu voorzichtig de olijfolie bij en proef of het op smaak is.
Voeg er anders nog wat van bovenstaande smaakje aan toe.

Groenten:
1 bos groene asperges
1 bos bosui
1 bos radijs
extra vergine olijfolie
versgemalen peper en zout

Bereiding:
Was en snijd de groene asperges in stukken, verwijder daarbij de 2 cm van de onderkant.
Was en snijd de bos bosui in stukjes. Was ook de radijs inclusief het loof en blancheer achtereenvolgens de groenten gezouten kokend water. Schep de gare groenten op een schaal en breng op smaak met olijfolie extra vergine, peper en zout.

Uitserveren:
Zet de borden klaar. Verdeel de Couscoussalade door middel van een ronde steker over de borden. Leg hierop de groenten en de tonijn.
Lepel er de vinaigrette omheen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.