Deze caprese van geroosterde tomaatjes en basilicumolie krijgt net wat meer smaak door het roosteren van de tomaatjes.
Wanneer je tomaten net die extra smaak wilt geven is het lekker om de tomaatjes even te roosteren in de oven. Dit hoeft maar een kwartiertje, om te voorkomen dat ze stuk gaan.
De basilicumolie maak je van basilicum, extra vergine olijfolie en buffelmozzarella. Van de basilicumolie houd je over, deze kun je nog lang bewaren in een schoongemaakt potje in de koelkast.
Caprese wordt in Italië als ‘primo’ genuttigd, dus in de plaats van bijvoorbeeld een pasta, het komt dan in de plaats van de pasta. (de primo, in Italië is dat over het algemeen meestal een pasta), en een bestanddeel vlees en groente (de secondo). De primo wordt dus eerst gegeten, en als tweede gang volgt dan de secondo. De antipasto komt nog voor de primo.
Voor meer lunchgerechten kijk hier.
Nodig voor twee personen:
400 g snacktomaatjes in rood, geel en oranje
125 g buffelmozzarella in halve plakjes
Voor de basilicumolie:
Je hebt nodig voor twee personen:
voor de basilicum-olie
1/4 bos basilicum
20 g spinazie of rucola
rasp van 1 limoen
150 ml milde olijfolie
bereiding salade: rooster de tomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat in een oven van 200 graden. Laat de tomaatjes een kwartiertje afkoelen op een bord.
bereiding basilicumolie: pureer alle ingrediënten tot basilicumolie.
Doe over in een schoon flesje, wat je over hebt kun je nog een paar weken in de koelkast bewaren.
serveren salade: schik de tomaatjes en mozzarella over twee mooie bordjes en drapeer er de basilicumolie over. Maal er nog wat zeezout over. Lekker met wat zeezout.