Ik zag ze liggen bij de Turkse winkel, hele grote verse vijgen. Ik nam er een aantal mee en op weg naar huis besloot ik om ze samen met de bananen, die ik altijd standaard in huis heb, te verwerken in een cake. Wel een minder ongezonde uiteraard, eentje zonder geraffineerde suiker.
Hij is geschikt voor bij de thee en koffie en s’ochtends als ontbijt. Lekker met kwark of Griekse yoghurt en zacht fruit.
Hier het recept voor cake met banaan en verse vijgen:
Nodig voor 1 cake:
150 gram speltmeel
50 gram havermeel (havermout fijnmalen)
50 gram kokosolie
2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
4 bananen
12 dadels
2 grote vijgen of 3 kleinere (+1 voor de garnering)
3 eieren
cakevorm, liefst een flexibel exemplaar, dan komt je cake altijd heel uit de vorm
Bereiding: doe de bananen, eieren, kokosolie en dadels in een kom. Schil de donkere schil van de vijgen, het wit kun je best laten zitten, en doe bij de bananen in de kom. Pureer deze massa met de staafmixer. Voeg er het speltmeel, havermeel, kaneel en bakpoeder aan toe en schep door met een plastic spatel. Vet een cakeblik in met boter of kokosolie en giet het beslag hierin. Bak de cake in circa 45/ 60 minuten in een oven van 180 graden, een houten sateh-prikker moet er droog weer uitkomen, kijk na 45 minuten of dat het geval is, anders nog een 15 minuten terugzetten. De mijne heeft 60 minuten gebakken.
Laat de cake afkoelen en stort hem op een ovalen schaal. Garneer met een in plakken gesneden vijg