Bulgur met ongezouten noten, dadels, appel, kaneel en gele rozijnen

Bulgur met ongezouten noten, dadels, appel, kaneel en gele rozijnen
Velen kennen het niet, bulgur (spreek uit burghul of boergoel)
Het is een middenoosters graanproduct, ietwat lijkend op grove bruine suiker.
Het wordt gemaakt van gekookte, gedroogde en gemalen tarwe, in drie gradaties van grofheid.
De fijne soort heeft de simpelste bereiding: alleen weken in heet water is genoeg.
Fijne bulgur wordt o.a. gebruikt voor taboulé, een beroemde middenoosterse salade. Middelgrove en grove bulgur moet je koken. Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken en heeft een licht notige smaak.
Bulgur is verkrijgbaar bij Turkse en Marrokaanse winkels en in de betere supermarkten.Het wordt vooral gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous
In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker. Ik serveer graag de grove bulgur samen met ratatouille of goulash. Maar ook is grove bulgur heerlijk als ontbijt met diverse ongezouten noten, dadels en appel en gele rozijnen. Doe er wat kaneel en honing bij en je hebt een heerlijk en gezond ontbijt.
De grove Bulgur kook je tien minuten in kokend water, 75 gram pp in kokend water wat vingerdik boven de Bulgur moet staan.
De middelgrove Bulgur moet circa 5 minuten koken. De fijne Bulgur behandel je als couscous, met vingerdik kokend water erop en dan vijf minuten laten staan zonder te koken.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.