Ik maakte deze brownie van zoete aardappel en dadels met kokosroom, wat genieten is dat zeg. Zeker wanneer deze niet een grote aanslag zijn op je lijn. Ik moet zeggen, ze doen niet onder voor de originele brownies en zijn heerlijk smeuïg.
Wel belangrijk is om deze brownie een nachtje in de koelkast te laten stollen, dan wordt hij lekker compact en stevig.
Ben je nieuwsgierig geworden naar nog meer heerlijke zoete recepten? kijk dan hier
Het recept is van Jolijn Pelgrim, en komt uit het kookboek ‘Vegadutchie’, de voorste hoeveelheden zijn de originele hoeveelheden, ik heb deze aangepast.
Voor deze brownie van zoete aardappel en dadels met kokosroom heb je nodig:
voor 12 stukjes:
(650gram) ik deed 900 gram zoete aardappels (de oranje iig verkrijgbaar bij de Lidl)
(10) ik deed 12 grote medjooldadels
(60 gram) ik deed 80 gram amandelmeel
(90 gram) ik deed 105 gram (rauwe) cacaopoeder
(105 gram kokosolie) ik deed 40 gram grasroomboter
(1 tl) ik deed 1,2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl vanillepoeder
snuf zout
voor de kokosroom:
1 blik kokosmelk waarbij kokoscrème en water van elkaar gescheiden is, bijvoorbeeld ‘Fair Trade Original’ kokosmelk verkrijgbaar bij de AH.
3 el ahornsiroop of honing
bereiding brownies: verwarm de oven op 225 graden en rooster de zoete aardappels in 45/ 60 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat wat afkoelen
Week de ontpitte dadels 10 minuten weken in water. Trek de schil van de zoete aardappels, en doe samen met bovenstaande ingrediënten in een kom. Pureer met een staafmixer tot een homogene massa. Vet een bakvorm met een diameter van 20 cm in met kokosvet, schep er het zoete aardappelmengsel in, strijk glad en bak gaar in 35 minuten in een oven van 180 graden. Zet na afkoelen nog een nachtje in de koelkast.
bereiding kokosroom: schep de kokoscrème uit het blik (bewaar het vocht voor bijvoorbeeld pompoensoep)
Klop de kokoscrème met een mixer samen met wat ahornsiroop of honing tot dikke room.
Garneer eventueel bij de brownies.