Dit recept komt uit het prachtige kookboek ‘We ❤️ Groente’ van Janneke Vreugdenhil.
Dit schijnt een typisch Amerikaanse klassieker te zijn, waarvan vele recepten in omloop zijn.
In sommige recepten gaat twee keer zoveel kaas als pasta (het is dan ook een Amerikaanse klassieker)
Janneke doet half kaas, half pasta, en ze heeft groot gelijk. We willen geen gelijke tred met Amerikaanse kingsize-porties, daar krijg je maar omvang-problemen mee.
Ze maakte het recept met bloemkool, ik met broccoli, maar het kan ook met (geroosterde) spruitjes of knolselderij volgens Janneke. Ook van te voren geblancheerde witlof zal het er mijns inziens goed in doen.
Nodig voor 4 personen:
50 g boter
3 tenen knoflook in dunne plakjes
2 verse (of gedroogde) laurierblaadjes
50 g bloem
500 ml melk
1 bloemkool, verdeeld in roosjes, en stronk in blokjes, of broccoli, of knolselderij (of witlof)
300 g korte pasta (ik deed penne)
150 g gruyère geraspt (ik deed boeren belegen, ik houd niet van het nootachtige van gruyère)
150 g cheddar geraspt
1 volle theelepel dyonmosterd
vers geraspte nootmuskaat
75 g broodkruim ( ik gebruikte zelfgemaakt paneermeel)
Smelt de boter in een klein pannetje en doe er de plakjes knoflook bij. Laat zachtjes een paar minuten fruiten. Voeg er de laurierblaadjes aan toe en de bloem. Laat 2 minuten zachtjes fruiten zonder dat de roux kleurt. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk erbij (ik doe koude vloeistof er altijd in een keer bij en roer dan met een garde tot het kookt, hete vloeistof doe ik altijd wel scheutje voor scheutje) blijf roeren tot een gladde saus, breng op smaak met de mosterd en rasp er de nootmuskaat boven. Zet op een heel laag vuurtje en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Blancheer de bloemkool, broccoli, of knolselderij even 5 minuten voor, en laat uitlekken in een vergiet. Kook de pasta, en doe dit 3 minuten korter (ikzelf hield gewoon de al dente kooktijd aan) dan aangegeven.
Vis de laurierblaadjes uit de saus en roer alle belegen kaas erdoor en de helft van de cheddar.
Roer de pasta, groente naar keuze, en kaassaus goed door elkaar. Schep dit in een beboterde ovenschaal. Meng de resterende cheddar met het broodkruim (of paneermeel) en doe dit over de pasta. Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Serveer eventueel met een frisse salade.
Lees hier mijn recensie op Vegatopia
Bron: We❤️ Groente van Janneke Vreugdenhil
prijs: € 27,50
ISBN: 978 90 5759 959 0
Zachte kaft | 280 Pagina’s | Uitgeverij Podium