Boerenkoolstamppot met zoetzuur van rode paprika en augurk

Mijn ouders hadden vroeger een stuk bouw achter huis waarop onder andere boerenkool werd verbouwd. Mijn moeder stroopte de krullige bladen van de stronken en nerven kookte ze voor en deed ze in zakjes om vervolgens in te vriezen.
Heerlijk die ouderwetse boerenkoolstamppot, lekker met wat azijn, spekjes en roomboter. Die spekjes vervangen we de laatste tijd met kalkoenspekjes, verkrijgbaar bij de Sligro. Maar je kunt er ook als vegetarische variant gebakken kastanjechampignons door doen op smaak gebracht met wat gebakken uitjes, sojasaus en knoflook. Wij vinden hier thuis 400 g boerenkool genoeg voor een heerlijke stamppot. Ik maak deze stamppot op de ouderwetse manier, zo vinden wij het t lekkerst, dus de boerenkool kookt een uur.

nodig voor vier personen:
400 g boerenkool (wat je overhoudt na stropen, of koop een zak van 400 g)
1500 g bloemige aardappels geschild en in vieren gesneden
3 el azijn
40 g roomboter
kokend hete halfvolle melk
zout en peper
(250 g spekjes) in dit geval geen roomboter door de stamppot doen
1 rookworst van 375 g of vegetarische variant

zoetzuur van augurk met augurkblokjes:
1 rode paprika in kleine blokjes
5 el augurkblokjes op zuur

bereiding: doe de boerenkool in een grote pan doe er ruim water op en breng aan de kook. Laat de boerenkool een uur koken op zacht vuur, denk erom dat hij niet aanbrandt gieter anders nog wat water bij.
Zet een half uur voor einde kooktijd boerenkool de aardappels op en laat deze een half uur koken. Tien minuten voor einde kooktijd boerenkool leg je de rookworst (wel uit het plastic halen) op de kool. Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn en het vet eruit gelopen is.
Giet de aardappels af, en de boerenkool, die je weer terugstort in de grote pan. Houd de worst warm in alu-folie. Verwarm de melk, en doe de aardappels bij de boerenkool. Stamp tot stamppot met een puree-stamper samen met de boter, de azijn en de hete melk. Indien je spekjes hebt uitgebakken doe je deze er met het spekvet door en kun je de boter achterwege laten.
Roer met een houten lepel tot een mooie smeuïge stamppot en breng op smaak met zout en peper.
Roer de ingrediënten voor het zoetzuur door elkaar en serveer met de stamppot. Zet er een kannetje azijn en roomboter bij op tafel.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.