Blote billetjes in het gras

In juli hoorde ik van Joke Boon (auteur van “Bonen”) dat haar Saladeboontjes, welke ze ontwikkelde voor zuurfirma Kesbeke rond deze tijd in de schappen van Albert Heijn zouden staan.
Deze boontjes in drie verschillende samenstellingen: Mediterrane-, Griekse-, en Hollandse mix zijn gedurende een jaar exclusief bij de Albert Heijn opgenomen in hun assortiment, terecht is Joke daar súpertrots op !! Dat is trouwens iedereen die haar op een of andere manier kent, zo’n leuke vrouw gun je dat.
Handig erbij zijn haar suggesties van recepten in de schattige piepkleine boekjes bovenop de potjes.

Toen bleek dat het op zoetzuur zetten van boontjes helemaal niet zo’n eenvoudige zaak is, deed zuurfirma Kesbeke besluiten de hulp van bonenexpert Joke in te roepen.
Iedere boonsoort heeft namelijk zijn eigen karakter, en de daarbij behorende behandeling nodig. Uiteindelijk is Joke er goed in geslaagd drie mooie bonenmixen samen te stellen.
Ze hebben een lekker stevige bite, zijn niet zo zoetzuur zoals augurkjes wel zoetzuur kunnen zijn, maar lekker zachtzuur met een prettig zoetige nasmaak.
Ik ben fan en aangezien we richting herfst gaan, maakte ik met de Hollandse bonenmix een recept uit lang vervlogen tijden ‘Blote billetjes in het gras’ oftewel, geheel in deze tijd ‘Multi/ culti, bruine-, licht getinte- en blanke billetjes.
Ook bij boerenkoolstamppot zullen ze lekker smaken.
Lekker bijvoorbeeld  in combinatie met een gehaktbal van de vegetarische slager met een lekkere jus.

recept voor vier personen:
1 kilo kruimige aardappels
800 gram snijbonen (heel)
25 gram roomboter
11/2 dl (ongeveer) hete melk
peper en zout
snuf verse nootmuskaat
11/2 potje Saladeboontjes Hollandse mix
2 el van het zure vocht bewaren

Bereiding: schil de aardappels, snijd ze door, en zet ze op het vuur met een laagje water tot ze koken, daarna het vuur zacht zetten. Laat de aardappels gedurende 25 minuten gaarkoken. Snijd de snijbonen in grove stukken en verwijder de uiteindjes. Wanneer de aardappels nog een kwartier moeten koken, zet dan de snijbonen op, deze zijn dan samen met de aardappels op dezelfde tijd gaar. Verwarm de melk in een steelpannetje. Giet de gare aardappels en snijbonen af, stamp de aardappels fijn en maak er een dikke puree van met de boter en een deel van de hete melk (moet een hele dikke puree blijven) . Roer er de gare snijbonen door en breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Laat de Hollandse bonenmix uitlekken in een vergiet en bewaar twee eetlepels van het vocht. Roer de helft van de boontjes door de stamppot.
Serveren: verdeel de stamppot over de vier voorverwarmde borden, en serveer met in dit geval, een gehaktbal van de vegetarische slager met bijbehorende jus. Garneer met de rest van de Hollandse bonenmix.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.