De ultieme bietenburger

Vandaag maak ik voor jullie ‘De Ultieme Bietenburger’ uit het Vegatopia-kookboek deze maakte ik met een gemengde salade en wat verse frieten uit de oven. Het sausje is van mezelf

Nodig voor 4 stuks:
Voor de burgers:
1 ui à 60 gram
1 kleine rode paprika (à 120g)
2 tenen knoflook
170 gram rode biet (ca 1 biet)
zonnebloemolie om in te bakken
2 tl balsamico-azijn
40 g groene olijven zonder pit
50 gram havermout
150 g zwarte bonen (uit blik uitgelekt gewicht)
2 tl paprikapoeder
1/2 tl gemberpoeder
1 tl pul biber (Turks, grof chilipoeder)
4 broodjes
4 blaadjes kropsla

Voor de saus:
5 el mayonaise
2 el ketchup
1/2 tl chilipoeder

bereiding: Snijd de ui en paprika zeer fijn. Snijd ook de knoflook fijn, maar houd deze apart. Schil en rasp de biet. Verhit 1 el olie in een koekenpan op laag vuur en bak de ui en paprika al roerende totdat de ui glazig wordt. Voeg er de knoflook aan toe en bak nog 1 minuut, roer af en toe. Voeg balsamico-azijn en biet toe en laat 15 minuten pruttelen zodat het vocht gaat verdampen. Blijf af en toe roeren. Maal de olijven en havermout in de keukenmachine of met een staafmixer fijn. Laat de bonen in een zeef uitlekken en prak ze fijn. Roer door het bietenmengsel. Voeg ook het olijven-havermoutmengsel, paprikapoeder, gemberpoeder en pul biber toe en roer dit alles goed door elkaar. Laat nog 1-2 minuten doorwarmen. Haal het mengsel uit de pan en vorm daarvan zodra je kunt vastpakken, 4 burgers.
Verhit op redelijk hoog vuur een paar eetlepels olie en bak de burgers totdat ze een knapperig korstje krijgen -pas op voor aanbranden. Keer de burgers voorzichtig en bak ze nog even aan de andere kant. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze. Beleg elk broodje met een blaadje sla, een burger en de saus

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.