Belgische stamppot met gemarineerde vis

Belgische stamppot met gemarineerde vis

Ik maakte onderstaande Belgische stamppot met gemarineerde vis. Door de stamppot ging onder andere bleekselderij, prei en wortelen in vele kleuren (gewone wortelen kan natuurlijk ook).
De vis marineerde ik in dijonmosterd, knoflook en olijfolie.
Stamppotten zijn zo lekker in dit jaargetijde. Daarom houd ik zo van de herfst en de winter, voor mij onlosmakelijk verbonden met heerlijke winterkost. Heerlijk die winterse stoof- en stamppotten boordevol seizoensgroenten.
Voor deze Belgische stamppot gebruikte ik wortel, bleekselderij en prei. Erbij serveerde ik in knoflook en dijonmosterd gemarineerde vis, waarvoor je zowel zalm als witvis kunt gebruiken.
Stamppot van aardappels, wortels en uien wordt ook wel hutspot genoemd. In beide benamingen zit het woord pot.
Bij de hutspot wordt de inhoud gehusseld en in de stamppot wordt het gestampt. Van beide namen voor dit type menggerecht is het woord hutspot ouder dan het woord stamppot. Het begrip stamppot stamt nog uit de twintigste eeuw en wordt met name gebruikt voor een gestampte maaltijd. Het begrip hutspot wordt al vanaf de zestiende eeuw gebruikt. Je kunt hier meer lezen over de geschiedenis van de stamppot.
Voor meer stamppotten klik  hier 

!! verwarm vier borden in een oven van 80 graden, of zet ze in een bak heet water

Je hebt nodig voor 4 personen:
800 kruimige aardappels
4 stengels bleekselderij in boogjes
2 grote preien in repen (alleen het witte en lichtgroene gedeelte)
750 gram gele, paarse en oranje wortelen in plakjes
1/2 dl hete melk
4 el extra vergine olijfolie
2 geperste tenen knoflook
2 grote lepels dyonmosterd

Voor de vis:
4 moten witvis-filets of zalm
4 el olijfolie
2 geperste tenen knoflook
2 el dyonmosterd

bereiding Belgische stamppot: kook de aardappels gaar in 25 minuten. Kook in een andere, grote pan, alle groenten in 15/20 minuten gaar. Giet de gare aardappels af en stoom ze droog. Doe de aardappels bij de eveneens afgegoten gare groenten en stamp ze samen fijn met wat hete melk, 4 el olijfolie extra vergine, twee geperste tenen knoflook en 2 grote lepels dyonmosterd.

bereiding gemarineerde vis: klop de olijfolie, knoflook en dyonmosterd door elkaar en wrijf er de vis mee in. Laat een half uurtje intrekken en bak de vis op matig vuur in de olie in zes à tien minuten gaar afhankelijk van de dikte van de vis. Deze moet nog wel iets glazig blijven van binnen.

serveren: verdeel de stamppot over de voorverwarmde borden en leg daar de vis op met wat van het bakvet.

4 Comments

  1. Rinus van Zandwijk

    We gaan het vandaag klaarmaken. Ik ben benieuwd.

  2. Hoi Hedwig,
    Wat een leuk recept. Ik ben het nu aan het maken maar de bereiding van de vis kan ik niet vinden 🙂
    Ik ben nu maar aan het improviseren geslagen en hoop dat het gaat lukken ??
    Groetjes Anneke

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.