Deze avocadocrème met in de oven gedroogde serranoham maakte ik voor een etentje, het is heel simpel, gezond en lekker. Het is wel zaak om goede avocado’s te kopen, welke zacht genoeg zijn, maar ook weer niet te zacht. Voor de zekerheid kun je meerdere exemplaren kopen om te voorkomen dat je staat te sippen wanneer na opensnijden blijkt dat je met bruine exemplaren van doen hebt.
In plaats van serranoham kun je ook prosciutto-ham gebruiken. Meer heerlijke voorgerechten vind je hier
Voor deze avocadocrème met in de oven gedroogde serranoham heb je nodig:
voor 4 personen:
nodig voor de guacamole:
2 avocado’s nét rijp
Sap van 1/2 limoentje
1 tl sambal
1 teentje knoflook
1/4 bosje basilicum
voor de ham:
80 gram serrano- of prosciuttoham
1 vel bakpapier
4 takjes tijm geritst (+ 4 hele takjes om te garneren)
voor de tomatensalsa:
20 kleine snacktomaatjes in allerlei kleuren
iets olijfolie
1/2 gesnipperd klein rood uitje
peper en zout
(voor)bereiding ham: verwarm de oven op 130 graden, leg de plakken serranoham op een stuk bakpapier op de bakplaat
Laat de ham half uur tot een uur drogen in de oven van 30 graden tot de ham droog en krokant genoeg is.
Laat onafgedekt afkoelen. Wanneer de ham geheel afgekoeld is verkruimel je het tot mooi grof.
(voor)bereiding avocado-crème: snijd de avocado’s overdwars door en verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees eruit en doe deze in een mengbeker, samen met het limoensap en de sambal. Knijp er een teentje knoflook boven. Pureer met de staafmixer tot crème.
(voor)bereiding tomatensalsa: snijd de tomaatjes fijn, snipper het halve sjalotje en vermeng met de olijfolie, peper en zout.
bereiding (kan twee uur van tevoren in verband met verkleuren avocado-crème) schep de tomatensalsa in mooie glaasjes. Verdeel er de avocadocrème over met daarover de verkruimelde ham. Doe er de tijmblaadjes over en garneer met een heel takje tijm.