Dit heerlijke recept van artisjokkensoep komt van ‘Elle eten’, hij is waanzinnig lekker. Wel heb ik, omdat ik de soep wat aan de dunne kant vond, de soep wat voller gemaakt door er een aardappel van 120 gram in blokjes gekookt doorheen te pureren. De verhouding van 400 gram artisjokken op 1 liter bouillon is erg weinig, ik gebruikte een pot van 280 gram artisjokken op een halve liter bouillon en aan de dunne kant.
De artisjokken uit een pot zijn behoorlijk zout, daarom zou ik 1/4 minder bouillon poeder gebruiken in de toe te voegen bouillon. De bijbehorende kaaskoekjes zijn immers ook al vrij zout.
Ik geef jullie het originele recept en zal mijn aanpassingen erachter zetten.
Ingrediënten
Voor de kaaswafels
40 g geraspte parmezaanse kaas (ik deed 20 gram pp)
Voor de soep
1 blik artisjokharten (400 g), uitgelekt (ik deed 600 gram in verhouding)
1 teen knoflook, fijngesneden
1 liter groentebouillon
50 ml witte wijn
125 ml zure room
peper en zout uit de molen
(ik voegde er nog een aardappel aan toe, voor een liter bouillon 250 gram aardappel in blokjes)
Voor de korianderolie
15 g koriander, grof gehakt
75 ml olijfolie
½ teen knoflook
Extra
bakpapier, staafmixer
Bereiding: Verwarm voor de kaaswafels de oven op 180°C. Verdeel de parmezaanse kaas in strepen van ca 12 cm lengte op een met bakplaat beklede bakplaat. Laat de kaas in de oven in 8-10 min smelten en goudbruin kleuren. Neem de wafels met een spatel direct van de bakplaat en leg ze warm op een deegroller of fles, zodat ze krullen. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een luchtdichte doos.
Pureer voor de soep de artisjokharten samen met de knoflook en 250 ml warme bouillon met de staafmixer in een soeppan. Schenk de rest van de bouillon en de wijn erbij. Breng de soep aan de kook, voeg er de blokjes aardappel aan toe en laat 15-20 min op laag vuur koken. Pureer de soep daarna nogmaals om de aardappel de soep meer te laten binden. Roer de zure room erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep tot gebruik afgedekt staan. Pureer voor de korianderolie met een staafmixer de koriander met de olijfolie en knoflook. Verwarm de soep vlak voor het opdienen op laag vuur. Schep de soep in kleine kommetjes en druppel er wat van de korianderolie in. Hang aan elk kommetje een kaaswafel.
De soep is het lekkerst als je hem ruim van tevoren maakt, zodat dat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Ook de kaaswafels en korianderolie kun je goed voorbereiden.