Dit is een heerlijk voorgerecht, en supergeschikt voor de feestdagen. Al moet ik zeggen, mij is het nog nooit gelukt een goede artisjok te bemachtigen die uit meer bestond dan alleen maar hooi, manlief overkwam hetzelfde, dus zo’n minkukel was ik nu ook weer niet. Hij heeft bovenstaand gerechtje gemaakt.
Mijn hele aanrecht onder de zooi, en geen mooi artisjokbakje te bekennen. Ik probeer het ook niet meer nadat ik die uit een pot bij de groenteman had geproefd. De artisjokken uit een pot in de supermarkt vind ik niet lekker, en smaken erg zoetzuur. Bij dit voorgerecht hebben we artisjokken op olie gehaald bij de groenteboer, erg lekker en je bespaart je er veel werk mee. Dat is erg welkom met de feestdagen, koop je dus de artisjokken in een pot bij de groentenboer, dan kun je de
Artisjok met opgerolde courgette met mozzerella en mosterdvinaigrette
75 ml witte wijnazijn
1 el groene kruidenmosterd
1 mespuntje zout
1 el honing
250 ml olijfolie
Artisjok
4 middelgrote artisjokken
1 limoen
4 gezouten ansjovisfilets
100 ml melk
2 (banaan)sjalotten
4 teentjes knoflook
50 ml witte wijn
150 ml krachtige kippenbouillon
5 takjes munt
Opmaak bord
1 courgette
2 bollen mozzarella
25 g rucola
Vul een spuitflesje met witte wijnazijn, mosterd, zeezout, honing en olijfolie en ‘shake’ tot alles goed is gemengd.
Artisjok schoonmaken in 5 stappen:
(Bij gebruik van artisjokken uit een pot deze bereiding overslaan)
Leg de artisjok op de rand van het werkblad zodat de steel uitsteekt. Houd de artisjok stevig vast en trek met een draaiende beweging van boven naar beneden de steel van de artisjok zodat zoveel mogelijk van de draden (vezels) uit de bodem worden getrokken. Draai de artisjok een halve slag en herhaal de handeling.
Snijd met een kartelmes de top van de artisjok tot op het breedste gedeelte weg.
Snijd met een kartelmes de stugge buitenblaadjes eraf.
Schil met een klein mes verder rondom tot het hart vrijkomt.
Duw de artisjokblaadjes uit elkaar en schep met een kleine lepel het ‘hooi’ eruit. (In heel jonge artisjokken is er nog geen hooi ontwikkeld).
Halveer de limoen en wrijf de binnen- en buitenkant van de artisjok er direct mee in.
Artisjok stoven:
(bij gebruik van artisjokken uit een pot de artisjokken 5 minuten laten stoven)
Leg de ansjovis in de melk en laat minstens 10 minuten staan zodat ze zachter van structuur en smaak worden. Laat uitlekken en spoel af. Hak de ansjovis fijn.
Pel de sjalotten en snijd over de lengte in repen.
Pel de knoflook en snijd de teentje in plakjes.
Snijd de artisjokharten in parten (6 per helft)
Verhit een scheut olijfolie in een brede pan en fruit de sjalot en knoflook glazig. Voeg de artisjokken toe en laat circa 2 minuten fruiten.
Blus af met witte wijn en kippenbouillon.
Kneus de munt.
Voeg de ansjovis en de munt toe. Laat de artisjokken circa 8 minuten stoven op laag vuur tot ze (beet)gaar zijn.
Laat afgedekt in de pan staan voor de eindbereiding.
’s Avonds afmaken:
Courgette
Schil met een (hoefijzer)dunschiller rondom, tot aan de zaadlijst, lange repen van de courgette. Leg ze op een bord en bestrijk ze met mosterddressing. Laat 2 minuten intrekken. Rol de linten vanaf de korte kant spiraalvormig strak op.
Artisjok
Verwarm de artisjokken tot ze lauwwarm zijn.
Opmaak bord
Verdeel de artisjokken over het midden van het bord. Leg drie opgerolde courgettelinten rondom. Scheur de mozzarella in grove stukken en verdeel, samen met de rucola, over de artisjokken. Spuit de dressing rondom op bord.