Aardperensoep met truffelolie

Een lekker winterse soep van aardpeer, heerlijk vinden wij die aardse zoetige smaak van aardpeer.
De aardpeer, ook wel topinamboer genaamd, is geen mooie groente maar heeft wel een bijzondere, zoete, nootachtige smaak die doet denken aan de artisjok. In de keuken zijn de mogelijkheden veelzijdig: rauw in een salade, gebakken aardpeer met lamsbout, geroosterde aardpeer met citroen en tijm maar mijn persoonlijke favoriet is een fluweelachtige soep. Aan deze variant is truffel(olie) toegevoegd (meegenomen van onze vakantie afgelopen zomer in Italië). De smaakcombinatie is heel verrassend maar eigenlijk zijn de combinaties met andere producten onbeperkt: met gedroogde ham, gebakken pancetta, gedroogde vijgen en walnoten. Het lijkt wel of de aardpeer zich aanpast aan de smaak die je eraan toevoegt.

nodig voor 4 personen:
1 kilo aardperen (geschild)
2 sjalotten (gesnipperd)
750 ml bouillon
2 tenen knoflook
150 ml slagroom
Een paar druppels truffelolie

Bereiding:
1. Schil de aardperen en snijd ze in kleinere stukken. Fruit de sjalotjes een paar minuten in olie en voeg de knoflook toe. Laat deze kort meebakken en voeg de aardperen toe.Schenk de bouillon bij de aardperen en kook deze in 15-20 minuten gaar
2. Pureer de aardperen met de staafmixer en voeg naar smaak de slagroom toe en laat nog even kort doorwarmen. Voeg eventueel meer bouillon toe als je de soep nog te dik vindt. Vlak voor het opdienen enkele druppels truffelolie toevoegen.
Geen truffelolie? Probeer ook eens een van de andere varianten zoals met gebakken ontbijtspek of pancetta.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.