Toen we in Krakau op stedentrip waren, waren we regelmatig in de Joodse wijk Kazimierz te vinden. Daar heb ik de lekkerste hummus gegeten, die ik ooit heb geproefd bij de Hamsa ‘Hummus & Happiness.
Er zijn vele varianten op humus, en het komt allemaal redelijk op het zelfde neer, met als basis kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook en citroensap, en chilipoeder. Met bijvoorbeeld rode biet, pompoen, avocado of harissa kun je de hummus aanvullen
ik doe meestal maar wat, bovenstaande hummus heb ik gemaakt van 1 blik (400 g) kikkererwten uitgelekt, met ik geperste teen knoflook, 1/2 uitgeperste limoen, 1 el tahin, 6 gedroogde tomaatjes uit een bakje (Lidl of AH) deze zijn lekker sappig en zoetig hierbij nog 2 tl sambal oelek. Garneer met wat gehakte koriander of peterselie en paprikapoeder.
Lekker met zelfgemaakte tortilla’s: voor twee personen 80 gram speltmeel vermengen met 50 ml lauw water, wat zout en een tl olijfolie, hier een deeg van kneden gedurende 3 minuten. Verdeel in twee balletjes, en rol op een met bloem bestoven houten plank uit met een deegrol, stuk voor stuk uit tot hele dunne lap. Bak op redelijk hoog vuur in een droge anti-aanbakpan twee minuten per kant. Beleg met bijvoorbeeld bovenstaande humus, avocado en paprikapoeder