Koolhydraten helemaal weglaten in je dagelijks menu is niet zo’n goed idee. Maar je kunt deze wel een wat minder prominente rol laten vervullen in je gerechten door groenten een hoofdrol te laten spelen.
Met dit gerecht waan je je in zonnig Italië
Dit recept dateert uit 2013, en ook de foto, dus excuseer me voor de slechte kwaliteit, het gerecht is zo lekker dat ik hem toch wil plaatsen.
Nodig voor 4 personen:
Voor de roergebakken groenten:
4 el olijfolie
2 gehakte tenen knoflook
1 bos bosuitjes in ringetjes
2 aubergines
1 courgette
4 rode puntpaprika’s
vers gemalen peper en zout
Voor de tomatensaus:
4 el extra vergine olijfolie
3 tenen gehakte knoflook
2 blikken tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
200 gram groene en zwarte olijven (liefst van de Turkse winkel, deze zijn niet zo zout)
1 bos verse basilicum
overig:
250 gram (volkoren) penne
2 bollen buffelmozzerella in plakjes
150 gram parmazaanse of paranokaas geraspt
1 rechthoekige ovenschaal
Bereiding:
Begin met de saus:
Fruit hiervoor de gehakte knoflook zachtjes in de olijfolie, voeg er de blikken tomatenblokjes aan toe en fruit deze mee.
Snijd de olijven in kleine plakjes en voeg aan de saus toe, samen met de el tomatenpuree. laat zo’n 20 minuten zachtjes stoven.
Ga ondertussen verder met de groenteschotel: snijd de aubergines dwars door en snijd in halve schijfjes, doe hetzelfde met de courgette.
Verwijder de zaadlijsten van de puntpaprika’s en snijd deze in stukjes.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak op hoog vuur de aubergines aan totdat deze slinken, voeg er nu de bosuitjes, en knoflook aan toe en bak vijf minuten mee.
Doe er nu ook de courgette en paprika bij.
(Verwarm de oven voor op 200 graden)
Bak op hoog vuur tot de groenten zacht zijn, dit duurt zo’n kwartier.
Kook ondertussen de penne volgens gebruiksaanwijzing, giet de pasta af, en stort terug in de pan, roer er een el olijfolie extra verginee door en een beetje zout.
Maak nu de ovenschaal op:
Vet eerst de ovenschaal in met wat olijfolie.
Zorg dat de saus, pasta en groenten nog flink heet zijn.
Begin met een laagje pasta, verdeel er wat tomatensaus over, en daarover een deel van de groenten.
Leg er plakjes buffelmozzerella op en verdeel er wat parmazaanse kaas over.
Zorg dat de bovenste laag eindigt met groenten, saus, mozzarella en een deel van de parmazaanse/ paranokaas.
Zet de schotel ongeveer een twintig minuten in de oven.